Konserni on sitoutunut työterveyden ja -turvallisuuden jatkuvaan parantamiseen

Kymenlaakson Jäte -konsernille on myönnetty kansainvälisesti arvostettu ISO 45001-sertifikaatti työterveys- ja työturvallisuusjohtamisesta. Sertifikaatti vahvistaa konsernin sitoutumisen työpaikan riskien vähentämiseen, turvallisempien ja terveellisempien työolosuhteiden luomiseen sekä henkilöstön hyvinvoinnin parantamiseen.

– Olemme ylpeitä tästä sertifikaatista, joka osoittaa sitoutumisemme turvallisuuden ja hyvinvoinnin jatkuvaan ja systemaattiseen kehittämiseen, sanoo konsernin vastuullisuuspäällikkö Virpi Leppälä.

Työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmä (TTT) on olennainen osa konsernin johtamisjärjestelmää, johon kuuluvat myös sertifioidut ympäristö- ja laatujärjestelmät.

– ISO 45001 -sertifikaatin saaminen on koko henkilökuntamme yhteinen saavutus ja ponnistus, toteavat konsernin vastuullisuuspäällikkö Virpi Leppälä sekä ympäristö- ja laatuinsinööri Essi Lehto.

Konkreettisia parannuksia turvallisuuteen

ISO 45001 -sertifikaatin saavuttaminen vaati noin puolentoista vuoden kehitystyön, jossa kymmenhenkinen ydinryhmä työskenteli tiiviisti henkilöstön kanssa. Prosessin aikana päivitettiin toimipisteiden turvallisuusoppaita ja suojainohjeita sekä tehtiin parannuksia työpisteiden järjestelyihin ja henkilösuojaimiin.

Henkilöstö osallistui aktiivisesti TTT-järjestelmän kehittämiseen. Vuonna 2023 henkilökunta teki 479 turvallisuushavaintoa ja osallistui yli 20 turvallisuuskävelyyn, joissa arvioitiin työpisteiden turvallisuustasoa ja riskejä.

Turvallisuus on kaikkien asia – myös urakoitsijoiden ja asiakkaiden

Leppälän mukaan turvallisuus on ollut aiemminkin keskeinen osa jätehuoltoalaa, mutta ISO 45001 -sertifikaatti tuo entistä enemmän systemaattisuutta kehitystyöhön. Järjestelmä kattaa henkilöstön lisäksi urakoitsijat ja asiakkaat.

– Urakoitsijat on sitoutettu noudattamaan TTT-järjestelmäämme, ja toimipisteidemme turvallisuusoppaat käydään säännöllisesti läpi heidän kanssaan. Myös asiakkaille on viestitty turvallisuusteemoista, ja tähän panostamme jatkossa entistä enemmän, Leppälä kertoo.

Kohti turvallisuuden nolla-ajattelua

Seuraavana askeleena konsernissa otetaan käyttöön turvallisuuden nolla-ajattelu, jonka tavoitteena on ehkäistä työtapaturmat kokonaan ja kehittää työhyvinvointia laaja-alaisesti.

– Nolla-ajattelu ei keskity vain työtapaturmien ehkäisyyn, vaan myös työn sujuvuuden, työkyvyn ja työssä jaksamisen parantamiseen. Tämä vaatii jatkuvaa koulutusta sekä työterveyden ja turvallisuuden säännöllistä esilläpitoa, Leppälä painottaa.

TTT-järjestelmän tehokkuutta seurataan säännöllisillä sisäisillä ja ulkoisilla auditoinneilla. Sertifikaatti on voimassa kolme vuotta kerrallaan, minkä jälkeen suoritetaan uudelleensertifiointi.