Kymenlaakson Jäte Oy kokeilee uudenlaista toimintatapaa taloyhtiöissä, joissa bio- ja pakkausjäteastioihin on laitettu sinne kuulumatonta jätettä. Kokeilu koskee Kotkan, Pyhtään, Kouvolan ja Iitin taloyhtiöitä, ja sen tavoitteena on nopeuttaa väärin lajiteltua jätettä sisältävän jäteastian tyhjennystä.
Kokeilu toimii seuraavasti: jos kuljettaja huomaa, että taloyhtiön bio- tai pakkausjäteastiassa on väärin lajiteltua jätettä, hän kiinnittää astian kanteen punaisen tarran. Tämä tarra ilmoittaa loppujätteen kuljettajalle, että astia on tyhjennettävä loppujätteeseen, ja samalla se kehottaa asukkaita välttämään astian käyttöä jätelajien sekoittumisen vuoksi. Jos astiaa on kuitenkin pakko käyttää, sitä voi käyttää tarrasta huolimatta. Sen sijaan astian ulkopuolelle ei saa jättää jätteitä. Loppujätteen kuljettaja tyhjentää astian ja poistaa tarran. Tarra kiinnitetään niin, ettei se estä astian käyttöä ja on helppo poistaa tyhjennyksen yhteydessä.
Väärin lajiteltu jäte voi pilata kuorman
Bio- tai pakkausjäteastiaan kuulumaton jäte voi pilata jäteauton koko kuorman ja haitata materiaalien jatkojalostusta. Esimerkiksi suuri määrä kalanperkeitä kartonkiastiassa pilaa koko kuorman, kun taas biojäteastiaan laitettu muovi voi päätyä mikromuovina maanparannusaineisiin. Tästä syystä väärin lajiteltu jäte tyhjennetään loppujätteeseen.
Jätteenkuljettajat ovat tähänkin asti tarkistaneet jäteastioiden sisällön silmämääräisesti ennen tyhjentämistä. Jos astiassa on ollut sinne kuulumatonta jätettä, kuljettaja on jättänyt astian tyhjentämättä ja ilmoittanut asiasta ajojärjestelmän kautta. Tällöin Kymenlaakson Jäte on tilannut astialle tyhjennyksen loppujätteenä. Prosessissa on kuitenkin viiveitä, ja tarrakokeilun tarkoituksena on nopeuttaa ja sujuvoittaa tätä prosessia.
Taloyhtiöissä lajitellaan pääosin hyvin
Taloyhtiöissä lajittelu sujuu pääosin hyvin. Vain noin 0,3 % bio- ja pakkausjäteastioista (noin sata astiaa kuukaudessa) sisältää väärin lajiteltua jätettä, kun yhteensä tyhjennyksiä tehdään noin 30 000 kappaletta kuukaudessa Kouvolan, Iitin, Kotkan ja Pyhtään alueilla.
Kokeilusta on tiedotettu sähköpostitse noin 400 isännöitsijälle Kotkan, Pyhtään, Kouvolan ja Iitin alueilla. Mukana on myös asukastiedote, jonka isännöitsijät voivat halutessaan jakaa asukkaille. Tiedotteen ilmestyminen jätekatokseen ei välttämättä tarkoita, että lajittelu on mennyt väärin, mutta jos punaisia tarroja ilmestyy usein, lajittelua on syytä parantaa.
Kokeilusta ei aiheudu lisäkuluja
Kokeilu ei aiheuta lisäkuluja, mutta väärin lajiteltu jäte voi edelleen aiheuttaa kuluja taloyhtiölle. Jos bio- tai pakkausjäteastia joudutaan tyhjentämään sinne kuulumattoman materiaalin vuoksi loppujätteenä, taloyhtiöltä peritään taksan mukainen loppujätteen tyhjennysmaksu ja jätelajikohtainen hukkanoutomaksu. Huolellisella lajittelulla taloyhtiöt voivat kuitenkin säästää jätehuoltokuluissa.