Kiinteistön haltijat saavat pian kirjeen, jossa pyydetään ilmoittamaan oman kiinteistön tiedot

Pertunmaalaisten jätehuollossa tapahtuu merkittävä muutos 27.4.2025 alkaen, kun kunnassa siirrytään kunnan järjestämään kiinteistökohtaiseen jätehuoltoon. Muutos koskee asuinkiinteistöjen loppujätteitä (sekajäte) sekä saostus- ja umpisäiliölietteitä. Kuljetukset järjestää kuntaomisteinen Kymenlaakson Jäte Oy.

Muutoksen myötä Pertunmaan loppujätteiden aluekeräyspisteet lakkautetaan 26.4.2025. Tämän jälkeen kaikilla asuinkiinteistöillä, myös kesämökeillä, tulee olla oma tai naapureiden kanssa yhteinen loppujäteastia, jonka tiedot on ilmoitettu Kymenlaakson Jätteelle.

Tietoja kaivataan 2100 asuinkiinteistöltä

Kymenlaakson Jäte lähettää tällä viikolla kyselykirjeet noin 2100 vakituiselle asukkaalle ja mökkiläiselle. Kirjeessä pyydetään ilmoittamaan tiedot kiinteistön jäteastiasta ja jätevesijärjestelmästä 13.10. mennessä.

– Pyydämme asukkaita ilmoittamaan tiedot ajoissa, jotta kuljetukset saadaan käyntiin sujuvasti, toteaa Kymenlaakson Jätteen kuljetuspalvelupäällikkö Mervi Haukkala.

Taloyhtiöiden jäteastioista lähetetään tietopyynnöt isännöitsijöille.

Jokaisen asuinkiinteistön on liityttävä jätteenkuljetukseen

Jätehuoltomääräysten mukaan kaikkien asuinkiinteistöjen on liityttävä loppujätteenkuljetukseen (sekajäte). Vaihtoehtona on oma tai naapureiden yhteinen jäteastia.

– Asukkaiden tulee itse hankkia jätehuoltomääräysten mukainen jäteastia ennen kuljetusten alkamista, eli astia ei sisälly kuljetuspalveluun. Kirjeessä on vinkkejä astian hankintaan, Mervi Haukkala sanoo.

Muutoksen tausta ja hyödyt

Pertunmaan tekninen lautakunta päätti jätteenkuljetusjärjestelmän muutoksesta 26.4.2022. Päätös perustuu jätelakiin. Pertunmaan kuntaliitos Mäntyharjuun ei vaikuta muutokseen, sillä Kymenlaakson Jäte hoitaa asukkaiden jätekuljetukset myös Mäntyharjussa.

Kunnan järjestämä kiinteistökohtainen jätehuolto kannustaa tarkempaan lajitteluun, mikä hyödyttää sekä ympäristöä että asukkaita. Aluekeräyspisteiden roskaantuminen ja väärinkäyttö ovat johtaneet korkeisiin ylläpitokuluihin ja jätemaksuihin. Kiinteistökohtaisessa jätehuollossa asukkailla on mahdollisuus säästää jätemaksuissa hyvällä lajittelulla, jolla voidaan vaikuttaa jäteastian kokoon ja tyhjennysväliin. Oma tai naapureiden yhteinen jäteastia tulee vuositasolla usein edullisemmaksi kuin aluekeräyspisteen käyttö. Tyhjennyshinnat päättää marraskuussa alueen jätehuoltoviranomainen eli Kymen jätelautakunta.

Infotilaisuuksia syys- ja lokakuussa

Pertunmaalla järjestetään syksyllä kaksi infotilaisuutta uusista kuljetuksista. Asukkaat saavat niissä apua oman kiinteistön tietojen ilmoittamiseen sekä vinkkejä jätehuollon järjestämiseen ja jätteiden lajitteluun.

  • 19.9. klo 17–19 Pertunmaan kunnanvirasto, valtuustosali (Pertuntie 14) – etäosallistumismahdollisuus
  • 2.10. klo 15–18 Pertunmaan kirjasto (Kirkkotie 3)

Lisätietoja ja toimintaohjeet löytyvät osoitteesta www.kymenlaaksonjate.fi/pertunmaa