Valtakunnallista hävikkiviikkoa vietetään 9.-15. syyskuuta. Kuluttaja-lehden organisoima teemaviikko järjestetään nyt seitsemättä kertaa. Tavoitteena on lisätä ruoan arvostusta ja vähentää ruokajätteen määrää. Kymenlaakson Jäte on mukana kampanjassa viestimällä ruokahävikistä ja hävikin ehkäisyvinkeistä netti- ja Facebook-sivuillaan.
Tänä vuonna erityistä huomiota kiinnitetään ruokahävikin ilmastovaikutuksiin. Luonnonvarakeskuksen arvioiden mukaan suomalaiset kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin noin 120–160 miljoonaa kiloa ruokaa, joka on ollut alun perin syömäkelpoista. Kotitalouksissa hävikiksi päätyvän, turhaan tuotetun ruoan ilmastovaikutukset vastaavat noin 100 000 auton vuosipäästöjä. Henkilöä kohden heitämme ruokaa pois keskimäärin 20-25 kiloa vuodessa. Ruokahävikin vähentäminen on konkreettinen arjen ilmastoteko.
5 vinkkiä ruokahävikin vähentämiseen:
- Suunnittele ateriat. Kurkkaa kaappiin ennen kauppareissua ja tee ostoslista.
- Säilytä ruoka oikein. Jääkaapin oikea lämpötila on +3-+6 celsiusastetta. Käytä ensin nopeimmin pilaantuvat tuotteet.
- Valmista oikea määrä ruokaa. Lapsen annos on pienempi.
- Arvioi elintarvikkeiden käyttökelpoisuutta aisteillasi. Parasta ennen tarkoittaa eri asiaa kuin viimeinen käyttöpäivä.
- Tuunaa tähteet eväiksi tai seuraavan päivän aterialle.
Lisää vinkkejä löytyy Hävikkiviikon sivuilta.
Hävikkiä vähennettävä ruokaketjun kaikissa osissa
Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa osissa. Luonnonvarakeskus arvioi, että Suomessa koko ruokaketjun hävikki on noin 400-500 miljoonaa kiloa vuodessa. Tästä kotitalouksien osuus on noin 30%, ravintoloiden 20%, kaupan 18%, teollisuuden 20% ja alkutuotannon 12%.
EU:n tavoitteena on puolittaa elintarvikejätteen määrä jälleenmyyjä- ja kuluttajatasolla vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteen saavuttaminen vaatii ruokaketjun kaikkien toimijoiden panostusta.