Kymenlaaksossa joka kuudes biojätekeräysvelvollinen kotitalous ei ole vielä ilmoittanut, miten aikoo hoitaa lakisääteisen velvoitteen. Biojätteen keräysvelvoite laajeni Kymenlaaksossa toukokuun alussa koskemaan 1-2 asunnon kiinteistöjä yli 10 000 asukkaan taajamissa, mikä toi velvoitteen piiriin yli 19 000 kiinteistöä Haminan, Kotkan ja Kouvolan keskustaajamissa (katso kartta velvoitealueesta).

Kotitalouksista 83 % on hoitanut velvoitteensa

Velvoitteen piirissä olevista kotitalouksista 83 % on hoitanut asian, mutta 17 % eli lähes 3200 kiinteistöä ei ole vielä ilmoittanut, miten ne lajittelevat biojätteensä.

Tilanne alueittain:

  • Haminan keskustaajama: 3200 keräysvelvollista omakoti- ja paritaloa, joista 78 % hoitanut velvoitteen
  • Kotkan keskustaajama: 7500 keräysvelvollista omakoti- ja paritaloa, joista 87 % hoitanut velvoitteen
  • Kouvolan keskustaajama: 8400 keräysvelvollista omakoti- ja paritaloa, joista 82 % hoitanut velvoitteen

Kymenlaakson Jäte Oy:n rekisteritietojen mukaan keräysvelvollisista 43 % on valinnut biojätteen lajittelutavaksi kompostoinnin. Biojätekuljetukseen on liittynyt 40 % kiinteistöistä, joista 14 % naapureiden kanssa yhteisellä kimppa-astialla.

Viiveet tuulettuvien astioiden toimituksessa kurottu kiinni

Monet biojätekuljetukseen liittyneet ovat tilanneet Kymenlaakson Jätteeltä uuden, tuulettuvan biojäteastian, joita on toimitettu jo yli 5 000 kappaletta. Keväällä toimituksissa ilmeni viivettä astiavalmistajan vaikeuksien vuoksi, mutta nämä viiveet on saatu kurottua kiinni ja kaikki määräaikaan mennessä tilatut astiat on nyt toimitettu.

Viranomainen seuraa biojätekeräyksen tilannetta

Jätehuoltoviranomainen eli Kymen jätelautakunta seuraa biojätekeräyksen tilannetta ja tulee lähettämään kehotuskirjeitä niille keräysvelvollisille kotitalouksille, jotka eivät ole vielä liittyneet biojätekeräykseen tai ilmoittaneet kompostoinnista. Jos kotitalous ei noudata kehotusta, asia siirretään kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle, joka voi antaa määräyksen ja tarvittaessa tehostaa sitä esimerkiksi uhkasakolla.

– Kehotamme jäljellä olevia kotitalouksia hoitamaan velvoitteensa mahdollisimman pian. Suurin osa on jo tehnyt niin, mistä suuri kiitos heille, toteaa Kymen jätelautakunnan jätehuoltopäällikkö Katja Kangas.

Velvoitteen voi hoitaa liittymällä Kymenlaakson Jätteen biojätekuljetukseen tai aloittamalla biojätteen omatoimisen kompostoinnin, josta on tehtävä kirjallinen ilmoitus Kymen jätelautakunnalle. Lisätietoja ja toimintaohjeet: www.kymenlaaksonjate.fi/bio