Suomen kesään kuuluvat hyönteiset. Monet niistä löytävät valmiin ruokapöydän biojätteestä, mikä taas inhottaa monia asukkaita. Huomioi nämä asiat biojätteen erilliskeräyksessä, niin vähennät riskiä kärpäshotellin syntymiselle.

Astian sijoittaminen

Kärpäset pyrkivät munimaan lämpimiin paikkoihin. Pohdi, voisiko biojäteastiaa sijoittaa varjoisaan paikkaan suoran auringonpaisteen sijaan. Mikäli siirrät astiaa pois näköpiiristä, ilmoita siirrosta asiakaspalveluumme. Muistathan myös, että yli 10 m siirtomatkasta veloitetaan erikseen.

Astian peseminen

Pese astia tyhjennyksen jälkeen, mikäli toukkia esiintyy. Kärpäsen munia, toukkia ja koteloita voi valella kuumalla vedellä, mikä tuhoaa ne. Poista astian reunoihin ilmestyneet munat ja toukat esim. pyyhkimällä ne sanomalehtitollolla ja laita ne loppujäteastiaan. Kuuma vesi karkottaa myös muurahaisia.

Biojätteen pakkaaminen

Pakkaa biojäte paperiseen pussiin tai nyyttiin ja sulje pussin suu rullaamalla se, kun viet biojätteen astiaan. Suljettu pussi vähentää biojätteen houkuttelevuutta ja tuoksuja ympäristöön. Pakkaa haiseva jäte, kuten kala vielä erikseen esim. sanomalehtikääreeseen.

Biojätteen kuivattaminen

Säilytä biojäte keittiössä ilmavasti. Valuta nesteet huolella ja anna kahvin suodatinpussin kuivahtaa ennen biojätteeseen laittamista. Kuivempi biomateriaali houkuttelee kärpäsiä vähemmän. Lajittele biojätteeseen talouspaperit ja servietit sekä munakennot; ne imevät kosteutta.

Astian tyhjennysväli

Mikäli biojätettä syntyy esimerkiksi juhlien seurauksena huomattavasti tavallista enemmän, voit tilata biojäteastialle ylimääräisen tyhjennyksen. Halutessasi voit myös muuttaa tyhjennysvälin esim. loppukesän ajaksi siten, että astia tyhjennetään kahden viikon välein. Ota tällöin yhteyttä asiakaspalveluumme puh. 05 744 34 74. Voit tarkistaa seuraavan tyhjennyspäivän myös oma asiointi- palvelustamme oma.kymenlaaksonjate.fi.

Myrkyt

Biojätteen käsittelyn kannalta myrkkyjen käyttäminen ei ole suositeltavaa. Pyretriini on myös luomuviljelyssä sallittu hyönteismyrkky, jota voi hätätilanteessa käyttää. Myrkytyksen vaikutus on kuitenkin lyhytaikainen, jos esim. biojätepussit edelleen jätetään astiaan auki.

Muista, ettei kärpäsen toukista ja muurahaisista ole mitään haittaa, vaikka ne inhottavilta tuntuvatkin. Suomen kesä on ”onneksi” lyhyt ja ongelma poistuu ilmojen viilennyttyä.