Pertunmaalla siirrytään kunnan järjestämään kiinteistökohtaiseen jätteenkuljetukseen 27.4.2025 alkaen. Muutos koskee loppujätteitä (sekajäte) sekä saostus- ja umpisäiliölietteitä.

Muutoksen myötä aluekeräyspisteet poistuvat ja kaikkien asuinkiinteistöjen, myös kesämökkien, tulee hankkia oma tai naapureiden yhteinen loppujäteastia (sekajäte). Kymenlaakson Jäte järjestää astioille tyhjennykset. Yhtiö hoitaa myös lietekaivojen tyhjennykset.

Pyydämme ilmoittamaan kiinteistönne jäteastian ja jätevesijärjestelmän tiedot 13.10.2024 mennessä. Tarvitsemme tiedot kuljetusten suunnittelua varten.

Syksyn asukasinfot

Järjestämme asukasneuvontaa uusista jätteenkuljetuksista. Asiantuntijamme auttavat ilmoitusten täyttämisessä sekä antavat vinkkejä kiinteistön jätehuollon järjestämiseen ja jätteiden lajitteluun.

  • 19.9. klo 17–19 Pertunmaan kunnanvirasto, valtuustosali (Pertuntie 14) – voit osallistua paikan päällä tai etänä, osallistumislinkki päivitetään tähän osioon ennen tilaisuutta.
  • 2.10. klo 15–18 Pertunmaan kirjasto (Kirkkotie 3)

Ilmoita jäteastiasta ja jätevesijärjestelmästä!

Ilmoitukset jäteastiasta ja jätevesijärjestelmästä tulee tehdä eri lomakkeilla:

Ilmoituslomakkeet

Kiinteistön oma jäteastia

Palveluehdotus kiinteistönne jäteastian tyhjennyksiin:

  • 240 litran jäteastia, joka tyhjennetään 4 viikon välein (huom. ei sisällä jäteastiaa!).

Voit hyväksyä ehdotuksen oma-asiointipalvelussamme. Palveluun kirjautumista varten tarvitset asiakasnumeron ja tyhjennyslaskun numeron, jotka löydät meiltä saamasi kirjeen oikeasta yläkulmasta. Katso ensin oma-asiointipalvelun käyttöohje

Jos oma-asiointipalvelun käyttö ei ole mahdollista tai haluat ilmoittaa muun kokoisen jäteastian ja tyhjennysvälin, ilmoita tiedot sähköisellä lomakkeella (ei vaadi kirjautumista).

Jätekimppa

Naapureiden yhteisessä käytössä olevan jäteastian eli jätekimpan tietojen ilmoittamisesta vastaa kimpan vetäjä.

Ilmoituksen jätekimpasta voi tehdä sähköisellä lomakkeella (ei vaadi kirjautumista). Huomaa, että jätekimpan tietoja ei voi ilmoittaa oma-asiointipalvelussa.

Lisätietoja jätekimpan perustamisesta löydät sivun alaosasta.

Jätevesijärjestelmä

Ilmoita tiedot kiinteistön jätevesijärjestelmästä erillisellä sähköisellä lomakkeella. Keräämme tiedot rekisteriin saostus- ja umpisäiliöiden tyhjentämistä ja viranomaista varten.

Ilmoitus on tehtävä myös siinä tapauksessa, että kiinteistönne kuuluu kunnan tai vesiosuuskunnan viemäriverkkoon; kiinteistöllä on kuivakäymälä ja kantovesi; tai jos kiinteistöllä käsitellään lietteet omatoimisesti.

Tietoa muutoksesta

Muutoksen tausta
  • Pertunmaan tekninen lautakunta päätti 26.4.2022, että Pertunmaalla siirrytään kunnan järjestämään kiinteistökohtaiseen jätteenkuljetukseen 27.4.2025. Päätös koskee asuinkiinteistöjen loppujätteitä (sekajäte) ja asumisessa syntyviä lietteitä. Kuljetukset järjestää Kymenlaakson Jäte Oy, joka on kuntien omistama jätehuoltoyhtiö. Teknisen lautakunnan päätöspöytäkirjan löydät täältä.
  • Teknisen lautakunnan päätös perustuu jätelakiin. Muutos tulee voimaan jätelaissa säädetyn kolmen vuoden siirtymäajan jälkeen (27.4.2025).
  • Kuntaliitos Mäntyharjun kanssa ei vaikuta kuljetusmuutokseen, sillä Kymenlaakson Jäte järjestää asukkaiden jäte- ja lietekuljetukset myös Mäntyharjun kunnassa.
  • Jos kiinteistöllä on sopimus yksityisen jätteenkuljetusyrityksen kanssa, se päättyy 26.4.2025 ilman irtisanomista.
  • Kunnan järjestämä kiinteistökohtainen jätehuolto kannustaa tarkempaan lajitteluun, mikä hyödyttää sekä ympäristöä että asukkaita. Aluekeräyspisteiden roskaantuminen ja väärinkäyttö ovat johtaneet korkeisiin ylläpitokuluihin ja jätemaksuihin. Kiinteistökohtaisessa jätehuollossa asukkailla on mahdollisuus säästää jätemaksuissa hyvällä lajittelulla, jolla voidaan vaikuttaa jäteastian kokoon ja tyhjennysväliin. Oma tai naapureiden yhteinen jäteastia tulee vuositasolla usein edullisemmaksi kuin aluekeräyspisteen käyttö. Tyhjennyshinnat päättää marraskuussa alueen jätehuoltoviranomainen eli Kymen jätelautakunta.
Aluekeräyspisteet pois
  • Muutoksen myötä Pertunmaan aluekeräyspisteet loppujätteille (sekajäte) lakkautetaan 26.4.2025. Sen jälkeen pisteillä olevat loppujätteen keräysvälineet viedään pois, eikä paikalle sen jälkeen saa jättää loppujätteitä.
  • Pisteille toimitetaan tiedotekyltit syksyn 2024 aikana.
  • Aluekeräyspisteiden käyttömaksut vuonna 2025 laskutetaan ajalta 1.1.-26.4.2025
  • Muutos ei vaikuta ekopisteisiin vaan niistä löytyy jatkossakin keräysvälineet pakkausjätteille ja paperille.

Muista myös jäteastia!

Kymenlaakson Jätteen kuljetuspalveluun ei sisälly jäteastiaa, vaan se tulee hankkia itse 27.4.2025 mennessä. Astian tulee olla jätehuoltomääräysten mukainen.

Millainen jäteastia ja mistä?
  • 1–4 hengen talouksille ja pienille jätekimpoille riittää usein 240 litran jäteastia 4 viikon tyhjennysvälillä.
  • Isommille talouksille ja jätekimpoille suosittelemme suurempaa jäteastiaa.
  • Astioita myyvät rautakaupat ja isommat marketit.
  • Järjestämme jäteastioiden myyntipäivän Pertunmaan jäteasemalla keväällä! Lisätietoa saat syksyn Roskaviesti-lehdestä. Tiedotamme asiasta lisää syksyn mittaan myös tällä sivustolla.

Jätehuoltomääräysten mukainen jäteastia:

  • Koko 140–700 litraa
  • SFS-EN 840 -standardin mukainen
  • Kansi, joka menee kiinni
  • Koneelliseen tyhjentämiseen soveltuva kaulus
  • Tartuntakahvat
  • Pyörät

Kaikki jäteastioita koskevat säädökset löydät Kymen jätelautakunnan jätehuoltomääräyksistä.

Millainen tyhjennysväli?

Loppujäteastian tyhjennysväli voi olla:

*1 viikon tyhjennysväli ei ole mahdollinen kaikilla alueilla.

Mitoita tyhjennysväli niin, että jätteet mahtuvat astiaan ja kansi kiinni.

Tyhjennysväli voi olla eri kesäkaudella (viikot 18–40) kuin talvikaudella (viikot 41–17).

Kesäkäytössä olevien mökkien tyhjennykset tehdään vain kesäkaudella.

Jäteastian tyhjennysväliä voi tarvittaessa muuttaa myöhemmin.

Mihin sijoitan astian?
  • Jäteastia tulee sijoittaa kiinteistölle tai tulotien varteen. Jos kiinteistöllä ei ole soveltuvaa keräyspaikkaa, on astia järjestettävä muuhun soveltuvaan paikkaan kiinteistön välittömään läheisyyteen. Astian sijoittamisesta muualle kuin omalle maalle tulee pyytää maanomistajan lupa.
  • Jäteauton tulee päästä esteettömästi ja turvallisesti lähelle jäteastiaa, enintään 10 metrin etäisyydelle.
  • Jos paikassa on useita jäteastioita, tulee ne merkitä esimerkiksi kiinteistön numerolla.
  • Jäteastia on hyvä pitää aina näkyvillä, sillä tyhjennyspäivä voi joskus siirtyä päivällä tai kahdella esimerkiksi arkipyhäviikon, kalustorikon tai sairastumisen vuoksi.
  • Kiinteistölle vievän tien tulee kantaa jäteauton paino (jopa 20-30 tonnia) sekä olla riittävän väljä: leveyttä ja vapaata kulkukorkeutta (ilman oksia) vähintään 4 metriä. Tien on oltava liikennöitävissä kaikkina vuodenaikoina ja kaikissa keliolosuhteissa jäteautolla.
  • Kiinteistölle johtavalla tiellä tulee olla kääntöpaikka siten, ettei peruutusmatka ole yli 50 metriä.
  • Jos yksityistiellä on painorajoitus, mutta jätteenkuljetus sallitaan kiinteistöille, tulee Kymenlaakson Jätteelle antaa kirjallinen ajolupa.
  • Kiinteistön haltijan on huolehdittava jäteastialle johtavien kulkuväylien kunnossapidosta. Lumityöt ja hiekoitus on hoidettava niin, että tyhjennys voidaan tehdä turvallisesti.
  • Jos astiaa ei päästä tyhjentämään kiinteistöstä johtuvasta syystä tai jäteastia on tyhjä, veloitetaan taksan mukainen hukkanoutomaksu.

Kaikki jäteastioiden sijoittamista koskevat säädökset löydät Kymen jätelautakunnan jätehuoltomääräyksistä.

Mitä astiaan saa laittaa?

Jäteastiaan saa laittaa ainoastaan loppujätettä (sekajäte). Loppujätettä on lajittelun jälkeen jäljelle jäävä päivittäinen kotitalousjäte, joka mahtuu tavalliseen muovipussiin. Astiaan saa laittaa korkeintaan 60 kg jätettä. Kannen on mentävä aina kiinni.

Kiinteistön jäteastioihin ei saa laittaa:

1) palo- tai räjähdysvaaraa aiheuttavia jätteitä
2) vaarallisia jätteitä tai lääkkeitä
3) jauhesammuttimia
4) erityis- tai riskijätteitä
5) käymäläjätteitä
6) nestemäisiä jätteitä, lukuun ottamatta biojätettä
7) hiekoitushiekkaa tai maa-aineksia
8) rakennus- ja purkujätteitä
9) esineitä tai aineita, jotka painonsa, kokonsa, muotonsa, lujuutensa tai muun syyn takia saattavat aiheuttaa vaaraa tai työturvallisuusriskin tyhjentäjälle, jätteen tuojalle, jäteastiaa käsitteleville tai jätteenkäsittelijälle
10) aineita tai esineitä, jotka voivat vahingoittaa jäteastiaa tai jäteautoa tai vaikeuttaa jätteen kuormaamista tai purkamista
11) suuria määriä puutarhajätettä tai risuja

Vaaralliset jätteet, sähkölaitteet ja isot jätteet tulee viedä jäteasemalle.

Pakkausjätteet ja paperin voi viedä ekopisteille.

Kaikki lajittelua koskevat säädökset löydät Kymen jätelautakunnan jätehuoltomääräyksistä.

Jätekimppaan?

Jätteenkeräyksen voi järjestää myös yhdessä naapureiden kanssa. Yksi naapureista valitaan yhteyshenkilöksi, joka tekee ilmoituksen yhteisestä jäteastiasta/-astioista sähköisellä lomakkeella.

  • Taajamassa jätekimpan voivat muodostaa samalla kadulla tai korttelissa sijaitsevat kiinteistöt.
  • Haja-asutusalueella kiinteistöt voivat käyttää yhteistä jäteastiaa, kun välimatka on enintään 5 km. Myös saman yksityistien tai -tiestön varrella sijaitsevat kiinteistöt voivat käyttää yhteistä jäteastiaa.

Yhteisten loppujäteastioiden käyttäjille tulee varata keräysvälinetilavuutta neljän viikon ajanjaksolla vähintään seuraavasti:

  • Vakituinen kotitalous: 60 litraa
  • Vapaa-ajan asunto: 30 litraa

Näin perustatte jätekimpan:

1. Miettikää jäteastialle/-astioille sopiva paikka, astiakoko ja tyhjennysväli sekä sopikaa laskun jakamisesta. Tyhjennyslasku voidaan lähettää kokonaan kimpan vetäjälle tai jakaa kimppalaisten kesken etukäteen ilmoitetun jakoprosentin mukaan.

2. Valitkaa yhteyshenkilö, joka ilmoittaa kimpan tiedot Kymenlaakson Jätteelle sähköisellä lomakkeella.

3. Järjestäkää ilmoitettuun paikkaan jätehuoltomääräysten mukainen jäteastia/-astiat 27.4.2025 mennessä.

4. Huolehtikaa astian/-astioiden ja keräyspaikan kunnossapidosta.

5. Muistakaa ilmoittaa muutoksista! Kimpan jäsenten tulee ilmoittaa esim. yhteystietojensa muutoksista kimpan vetäjälle, jonka puolestaan tulee ilmoittaa muutokset Kymenlaakson Jätteen asiakaspalveluun.

Huom. Jos yhteisastialle halutaan yli 4 viikkoa pidempi tyhjennysväli, on jokaisen astiaa käyttävän talouden kompostoitava ruokajätteensä ja tehtävä kirjallinen kompostointi-ilmoitus Kymen jätelautakunnalle.

Kaikki jätekimppaa koskevat säädökset löydät Kymen jätelautakunnan jätehuoltomääräyksistä.

Tyhjennyshinnat

Jäteastioiden ja lietesäiliöiden tyhjennysmaksut 1.1.2025 alkaen päättää marraskuussa Kymen jätelautakunta, joka on alueen jätehuoltoviranomainen. Kokousaikataulut ja päätökset löytyvät lautakunnan nettisivuilta: www.kymenjatelautakunta.fi