Jätteiden lajittelu – usein kysyttyä
-
Voiko teiltä saada lajitteluohjeita esimerkiksi ilmoitustaululle, jätekatokseen tai jääkaapin oveen?
-
Minne voi viedä käytetyt lamput?
-
Mitä voi tehdä vanhoille kirjoille, joista haluaa eroon?
-
Voiko kartonkia laittaa paperinkeräykseen?
-
Miten kierrätetään vanhat vaatteet?
-
Mihin asbestin voi viedä?
-
Missä otetaan vastaan kyllästettyä puuta?
-
Mihin käytetyt autonrenkaat voi viedä?
-
Kelpaako ikkunalasi lasinkeräykseen? Entä lasinen kahvinkeittimen kannu?
-
Sipsipusseissa ja tyhjissä kahvipakkauksissa on alumiinia. Voiko ne siis laittaa metallinkeräykseen?
Voiko teiltä saada lajitteluohjeita esimerkiksi ilmoitustaululle, jätekatokseen tai jääkaapin oveen?
Tulostettavia ohjeita on vapaasti ladattavissa nettisivuiltamme. Esitteitä jaetaan silloin tällöin myös suoraan koteihin ja erilaisissa tapahtumissa, joissa Kymenlaakson Jäte Oy on mukana. Ohjeita voi kysellä myös sähköpostilla neuvonta(at)kymenlaaksonjate.fi tai puhelimitse 05 744 3473.
Maksullisia lajitteluohjetauluja tilataan suoraan Granolta. Lisätietoa tauluista.
Minne voi viedä käytetyt lamput?
Energiansäästölamput ja loisteputket ovat vaarallista jätettä. Sitä otetaan maksutta vastaan jäteasemilla tai kiertävissä keräyksissä. Suurimmilla kaupoilla (esim. Prismat ja Citymarketit) on velvollisuus ottaa vastaan energiansäästölamppuja, vaikka asiakas ei ostaisikaan tilalle uusia. Myös lamppuja myyvät erikoisliikkeet ottavat vastaan käytettyjä energiansäästölamppuja
Halogeenit ja hehkulamput voi laittaa loppujätteeseen.
Mitä voi tehdä vanhoille kirjoille, joista haluaa eroon?
Kirjoja voi tarjota uusiokäyttöön viemällä ne divariin tai kirpputorille. Jätteenä kirjan voi laittaa loppujätteeseen sellaisenaan. Jos kirjamäärä on suuri, on ne toimitettava jäteasemalle energiajätteeseen.
Voiko kartonkia laittaa paperinkeräysastiaan?
Ei voi. Keräyspaperista ja -kartongista valmistetaan eri tuotteita eikä niitä voi käsitellä samoilla tekniikoilla.
Miten kierrätetään vanhat vaatteet?
Käyttökelpoiset, ehjät ja puhtaat vaatteet, kodintekstiilit ja jalkineet voi pakata muovipussiin ja viedä ekopisteellä sijaitsevaan, keltaiseen UFF:n laatikkoon. Käyttökelpoisia vaatteita ja kodintekstiilejä voi viedä myös kirpputoreille tai kierrätyskeskuksiin.
Poistotekstiilinkeräykseen voi tuoda puhtaita, mutta rikkinäisiä vaatteita ja kodin tekstiilejä. Ks. poistotekstiilin lajitteluohje täältä.
Rikkinäiset, likaantuneet ja käyttökelvottomat vaatteet, tekstiilit ja jalkineet voi laittaa myös loppujäteastiaan tai viedä jäteasemalle energiajätteeseen.
Mihin asbestin voi viedä?
Asbestia otetaan vastaan ainoastaan Kymenlaakson Jäte Oy:n Keltakankaan jätekeskuksessa. Asukkaiden tuomat pienet määrät asbestia (esim. pala asbestilevyä tai asbestista tehty parvekeruukku) otetaan vastaan jätekeskuksen alueella sijaitsevalle pienjäteasemalle.
Isot määrät ja yritysten tuoma asbesti tulee ilmoittaa vastaanotossa. Suuret määrät sijoitetaan suoraan kaatopaikalle. Asbesti tulee tuoda jätekeskukseen pakattuna esim. suljettuun jätesäkkiin. Säkin päälle merkitään, että se sisältää asbestia. Suuremman kuorman voi toimittaa esimerkiksi peitetyllä siirtolavalla.
Missä otetaan vastaan kyllästettyä puuta?
Pienet erät kotitalouksien painekyllästettyä puuta otetaan vastaan Ahlmanintien, Mäntyharjun, Jaalan, Jumalniemen ja Korsmalmin jäteasemilla, alle 1 kuution erät maksutta ja yli 1 kuution erät maksusta. Suuremmat erät otetaan maksusta vastaan Keltakankaan jätekeskuksessa. Kyllästysaineella itse sivelty puu kelpaa jäteasemilla vastaanotettavaan puujätteeseen.
Mihin käytetyt autonrenkaat voi viedä?
Voit palauttaa käytöstä poistetut vanteettomat renkaat Suomen Rengaskierrätys Oy:n vastaanottopisteisiin. Lähimmän kierrätyspisteen voit tarkistaa täältä.
Rengasliikkeet ottavat maksutta vastaan kuluttajilta vanteettomia renkaita 4-8 kappaletta kerrallaan. Vanteilta ottamisesta liike voi periä maksun.
Keltakankaan jätekeskuksessa otetaan vastaan kuluttajilta max. 10 kappaleen eriä vanteettomia tai vanteellisia renkaita veloituksetta.
Suuremmat erät tulee toimittaa Suomen Rengaskierrätys Oy:n alueterminaaleihin.
Kelpaako ikkunalasi lasinkeräykseen? Entä lasinen kahvikeittimen kannu?
Ikkunalasi ei kelpaa hyötyjätepisteen lasinkeräykseen. Ikkunalasi tulee viedä jäteasemalle tasolasien keräykseen.
Lasinen kahvikannu on kuumankestävää lasia eikä sovi lasinkeräykseen. Yksittäisen kahvikannun voi laittaa loppujätteeseen tai viedä jäteasemalle hyödyntämiskelvottomaan jätteeseen.
Sipsipusseissa ja tyhjissä kahvipakkauksissa on alumiinia. Voiko ne siis laittaa metallinkeräykseen?
Ei voi. Sipsipussit ja kahvipaketit ovat niin sanottuja yhdistelmäpakkauksia, jotka sisältävä muovia ja hieman alumiinia. Siksi niiden paikka on loppujätteessä. Epäselvissä tapauksissa voit testata asian: rutista roska nyrkin sisälle ja päästä irti. Jos jäte jää ryttyyn, on siinä enemmän metallia ja se kelpaa metallinkeräykseen. Jos jäte palautuu alkuperäiseen muotoonsa, on siinä enemmän muovia ja sen paikka on loppujäteastiassa tai muovipakkausten keräyksessä.