Puutarhajätettä voi kompostoida kompostorissa, puu- tai metallikehikossa tai aumassa. Kätevintä on, jos pihalla on kaksi puutarhakompostia: toiseen kerätään ja toisessa jätteiden annetaan hajota rauhassa. Kompostorin sisältö käännetään kerran tai pari vuodessa, jotta kompostoituminen olisi tasaista. Puutarhajätteen muhiminen mullaksi vie 1–2 vuotta. Puutarhajätteet kannattaa pilkkoa pienemmiksi ennen kompostiin laittoa, sillä silputtu jäte kompostoituu nopeammin ja tehokkaammin.
Puutarhajätteen kompostoinnista ei tarvitse tehdä ilmoitusta.
Puutarhakompostoriin kelpaa pihan ja puutarhan hoidossa syntyvä jäte, kuten:
- puunlehdet
- naatit
- ruohonleikkuujätteet
- silputut oksat, risut ja kukkavarret
- kuivatut rikkaruohot
Huomaathan, että jäteomenat tulee kompostoida kompostorissa, johon jyrsijät ja muut eläimet eivät pääse.
Näin aloitat puutarhajätteen kompostoinnin
- Kompostorin voit joko ostaa kaupasta tai rakentaa kehikon itse vaikkapa ylijäämälaudoista.
- Aloita kompostointi laittamalla pohjalle haketta, silputtuja oksia, kuoriketta tai pieniä risuja. Näin varmistetaan kompostin ilmansaanti.
- Kasaa komposti kerroksittain: vuorotellen typpipitoisia vihreitä kasvinosia, haravointijätettä ja ilmavuutta lisäävää oksasilppua. Typpeä puutarhakompostiin saadaan naateista, rikkakasveista tai ruohonleikkuujätteestä.
- Kompostin kastelu ja lisäravinteet (kompostiheräte, kanankakka) nopeuttavat kompostin valmistumista.
Tautiset kasvinosat lämpökompostoriin
Tautiset kasvinosat laitetaan lämpökompostoriin, sillä ne on käsiteltävä riittävän korkeassa lämpötilassa, jotta taudinaiheuttajat ja tuholaiset tuhoutuvat. Näin varmistutaan, etteivät ne pääse leviämään syntyvän kompostimullan kautta uudelleen puutarhaan. Tällaisia ovat esimerkiksi muumiotautiset omenat, ruostetautiset herukan ja pihlajan lehdet ja härmäiset lehdet ja versot.
Älä myöskään kompostoi vieraslajeja, jos et ole varma kasvin tuhoutumisesta. Kotikompostissa lämpötilat eivät yleensä nouse riittävän korkeiksi riittävän pitkäksi aikaa, jotta siemenet ja juuret tuhoutuisivat.
Kompostointi soveltuu vain sellaiselle vieraslajikasvijätteelle, joka ei sisällä lisääntymiskykyisiä kasvinosia, kuten siemenlevinteisen kasvin siemeniä tai kasvullisesti leviävän kasvin juuria. Vieraslajijätettä otetaan vastaan jäteasemilla energiajätteenä. Katso lisätiedot.