Biojätteen kompostointi voi jatkua myös talvella
Syksy on hyvä aika tyhjentää keittiöjätteille tarkoitettua kompostia. Näin saadaan tilaa talven aikana syntyville biojätteille. Keittiöjätteen kompostorin vaatimuksista määrätään jätehuoltomääräyksissä. Elintarvikejätteen kompostointia varten kompostorin on oltava suojattu haittaeläimiltä. Ympärivuotisessa kompostoinnissa käytetyn kompostorin tulee lähtökohtaisesti olla lämpöeristetty. Kompostissa asuvat pieneliöt hajottavat tuoretta biojätettä ja tästä syntyy kompostissa lämpöä. Hyvin lämpöeristetyssä kompostissa lämpö säilyy ympäri vuoden.
Tässä muutamia vinkkejä kompostointiin syksyisin ja talvipakkasilla
- Kompostia on hyvä tyhjentää syksyllä, jotta talven aikana syntyvät biojätteet mahtuvat kompostiin. Älä kuitenkaan tyhjennä kompostia kokonaan! Tämä siksi, että massa pysyy lämpimänä ja komposti käynnissä. Esimerkiksi 1/3 kompostin tilavuudesta on hyvä tyhjentää syksyllä. Kompostia voi tyhjentää myös talvella, jos tila meinaa kompostista loppua kesken.
- Vie kompostoriin säännöllisesti uutta biojätettä, myös talvella! Mitä enemmän pieneliöillä on hajotettavaa, sitä korkeampana lämpötila säilyy. Uutta jätettä kannattaa viedä 3-4 kertaa viikossa.
- Kompostin jäätyminen talvella johtuu usein siitä, että massa on liian märkää. Lisää kuivikkeen määrää kompostissa! Kuiviketta on hyvä lisätä esimerkiksi puolet viedyn biojätteen määrästä. Kun kuivike lisätään biojätteen ja kompostimassan päälle, se toimii myös eristeenä!
- Talvisin kannattaa välttää kompostin sekoittelua. Kompostin sekoittaminen jäähdyttää kompostia, joten kompostia kannattaa sekoittaa vain harkiten. Kuivikkeella saadaan pidettyä komposti ilmavana. Joskus kuitenkin tuntuu, että kompostia olisi hyvä sekoittaa. Sekoita silloin pintakerrosta möyhentäen.
- Säädä lämpökompostin ilmanvaihtoa pienemmälle, jos omassa lämpökompostissasi tämä on mahdollista. Näin kompostiin pääsee vähemmän kylmää ulkoilmaa.
- Kompostoinnin helpottamiseksi talvella voi kompostimassaan tuoda ravinteita ja energiaa kompostiherätteen avulla.
- Lumi on hyvä eriste! Kompostin voi peittää lumella ihan kannen reunaan asti.
- Muista, että jäätyminen ei vahingoita kompostoria eikä kompostimassaa. Komposti täyttyy vain nopeammin. Keväällä kompostia voi auttaa sulamaan nopeammin hautaamalla kompostiin esimerkiksi kuumalla vedellä täytettyjä mehupulloja.
Katso Ikilomalla-perheen vinkit talvikompostointiin
Ota talvikompostointi haltuun Ikilomalla-perheen kanssa. Videolla perhe kertoo, miten heillä on talvikompostointi sujunut, mitä haasteita he ovat matkalla kohdanneet ja antavat hyviksi todettuja vinkkejä siihen, miten kompostori pysyy käynnissä läpi pitkän talven.