Uudet jätehuoltomääräykset voimaan 1. kesäkuuta
Miten muutokset näkyvät asukkaan jätehuoltopalveluissa? Anne Sironen Jätehuoltomääräykset uudistettiin ja niissä otetaan nyt huomioon jätelain uudistus, kiristyvät kierrätystavoitteet sekä jätehuollon palvelujen järjestämiseen liittyvät tarpeet. Uusista määräyksistä päätettiin Kymen jätelautakunnan kokouksessa 27. huhtikuuta. Uudet jätehuoltomääräykset tulevat voimaan 1. kesäkuuta. – Merkittäviä muutoksia on useita, kertoo Kymen jätelautakunnan jätehuoltopäällikkö Katja Kangas. Biojätteiden keräys lähes kaikkiin taajamiin vuosina …
Ekomaksu muuttuu perusmaksuksi – yhdenvertaiset maksut ja palvelut kaikkiin kuntiin
ANNE SIRONEN Ekomaksua on usein selitetty asukkaille niin, että ”ekomaksu on jätehuollon perusmaksu”. Nyt esitetään, että Kymenlaakson Jätteen alueella nimi muutetaan valtakunnallisen linjan mukaisesti perusmaksuksi. Kymen jätelautakunta päättää jätemaksuista ja jätehuollon palvelutasosta 14. joulukuuta. Kymen jätelautakunta ja Kymenlaakson Jäte ovat käyneet syksyn aikana läpi jätehuollon maksuja ja palveluja. Eko- ja perusmaksut ovat olleet hyvin erilaiset …
Biojätteiden lajittelu laajenee v. 2024 pientaloihin isoissa taajamissa
Anne Sironen Jätelaki pyrkii tehostamaan biojätteiden keräystä Suomessa. Yhtenä keinona on laajentaa biojätteiden keräysvelvollisuutta. Biojätteiden keräys laajenee vuonna 2024 koskemaan myös omakoti- ja paritaloja taajamissa, joissa on yli 10 000 asukasta. Kymenlaakson Jätteen toimialueella näitä löytyy Kouvolasta, Kotkasta ja Haminasta. Miksi bio- ja pakkausjätteiden keräystä lisätään? Jätelain muutoksella tavoitellaan jätteiden korkeampaa hyödyntämisastetta ja kierrätysprosenttia. Pakkausjätteet …
Kunnan järjestämä jätteenkuljetus kaikkiin kuntiin
Anne Sironen Viime kesänä jätelaki muuttui. Suurin muutos koskee jätteenkuljetuksia. Pakkausjätteet ja biojätteet siirtyvät kunnan järjestämään kuljetukseen kesällä 2023 Miehikkälässä, Virolahdella, Haminassa, Pyhtäällä ja Lapinjärvellä. Jätelain muutos ei koske loppujätteiden kuljetusta. Asumisessa ja kuntien kiinteistöillä syntyvien bio- ja pakkausjätteiden kuljetukset yhtenäistyvät koko Suomessa kesällä 2023, kun ns. kunnan järjestämä jätteenkuljetus käynnistyy. niissäkin kunnissa, joissa taloyhtiöt …
Laadukkaan poistotekstiilin kierrätys alkaa kotoa
Kymenlaakson Jäte ottaa vastaan niin sanottua poistotekstiiliä kahdella jäteasemalla: Ahlmanintien ja Jumalniemen jäteasemilla. Poistotekstiili on kulunutta tai rikkinäistä, mutta puhdasta tekstiiliä, joka voidaan kierrättää uusiokuiduiksi. Koska tekstiili on materiaalina herkästi pilaantuvaa, asukkaiden kotona tekemällä lajittelulla on suuri merkitys materiaalin uudelleenkäyttö- ja kierrätysmahdollisuuksiin. Tämän takia on tärkeää, ettei kierrätyskelpoisen tekstiilin joukossa ole märkiä, homeisia, vahvasti haisevia …
Biojätteen kompostointi voi jatkua myös talvella!
Ruokajätteen kompostointia varten kompostorin on oltava suojattu haittaeläimiltä ja lämpöeristetty. Kompostissa asuvat pieneliöt hajottavat tuoretta biojätettä. Tästä syntyy kompostissa lämpöä ja hyvin lämpöeristetyssä kompostissa lämpö säilyy ympäri vuoden. Keittiöjätteen kompostorin vaatimuksista määrätään jätehuoltomääräyksissä. Tässä muutamia vinkkejä kompostointiin syksyisin ja talvipakkasilla! Kompostia voi tyhjentää myös talvella, jos tila meinaa kompostista loppua kesken. Älä kuitenkaan tyhjennä kompostia …
On aika tarttua biojätteeseen!
Anne Sironen Ympäristöministeriö käynnisti viime vuonna ”Rakasta joka murua” -kampanjan, joka tähtää biojätteen lajittelun tehostamiseen. Ympäristöministeriön mukaan kotitalouksissa ei vielä tunneta hyvin biojätteen lajittelun hyötyjä ja jätteen jatkokäyttöä. Kymenlaakson Jäte kysyi omassa asiakastutkimuksessaan syitä siihen, miksi biojäte jää osalla lajittelematta. Asukkaat arvelivat biojätettä syntyvän vähän, kokivat keittiöstä puuttuvan tilaa lajitteluun ja pelkäsivät biojätteen haisevan. Siisti …
Poistotekstiilin keräys käynnistyi Ahlmanintien ja Jumalniemen jäteasemilla
Poistotekstiili on kulunutta tai rikkinäistä, mutta puhdasta tekstiiliä, joka voidaan kierrättää uusiokuiduiksi. Keräys voitiin aloittaa, koska vuosien kehitystyö huipentuu pian poistotekstiilin käsittelylaitoksen käynnistymiseen Paimiossa. Kymenlaakson Jäte alkoi toukokuun alussa ottaa asukkailta vastaan niin sanottua poistotekstiiliä. Nyt kymenlaaksolaisetkin voivat tuoda kodin poistotekstiiliä kahdelle jäteasemalle: Kouvolassa Ahlmanintien jäteasemalle (Ahlmanintie 32) ja Kotkassa Jumalniemen jäteasemalle (Uittoväylä 10). – …
Heinäkuuhun asti aikaa
ANNE SIRONEN Tähän saakka eri pakkausjätteiden keräysastiat on vaadittu vain taloyhtiöiltä, joissa asuntoja on 10 tai enemmän. Nyt astiat tulee järjestää myös pienempiin taloyhtiöihin, eli velvollisuuden raja laskee viiteen asuntoon. Näin määrätään jätehuoltomääräyksissä. – Tällä keräysastioiden lisäyksellä tavoittelemme korkeampaa kierrätysastetta, kertoo jätehuoltopäällikkö Leena Rautiainen Kymen jätelautakunnasta. Jätehuoltomääräykset koskevat koko Kymen jätelautakunnan ja Kymenlaakson Jätteen toimialuetta, …
Taiteesta työkaluja ympäristötunteiden käsittelyyn
SUVI IGNATIUS Parikymmentä koululaista on kokoontunut piiriin sumuisena syysaamuna Saviniemen urheilukentän laidalle. Kaikilla on silmät kiinni. Kasvojen ilmeet ovat keskittyneet. Monien huulet kääntyvät hymyyn, kun heitä pyydetään havainnoimaan esimerkiksi sitä, millaisia ääniä ympäristöstä kuuluu tai miltä iholla tuntuu juuri nyt. Käynnissä on Kymenlaakson Jäte Oy:n Tulevaisuuspäiväkirjat -pilottihankkeen toinen kokoontumiskerta Saviniemen koulun 3B-luokan kanssa. Hankkeessa lähestytään …