Kehitämme aktiivisesti uusia tapoja edistää lajittelua, kierrätystä ja jätteen synnyn ehkäisyä. Lisäksi osallistumme alueemme kiertotaloutta vahvistaviin kehityshankkeisiin yhteistyössä korkeakoulujen, oppilaitosten, kuntien, kehityslaitosten ja muiden toimijoiden kanssa.

Tutustu tarkemmin hankkeisiin alla olevista alasvetovalikoista. Hankkeita esitellään myös joka kevät julkaistavissa vuosikertomuksissamme.

Käynnissä olevat hankkeet

Jäteasemille hukatut aarteet

Toteutusaika: 1.8.2024–31.1.2026

Hankkeessa etsitään keinoja edistää kierrätystä ja vähentää jätteen syntyä, mm. kehittämällä Kuusaantien uuden lajitteluaseman yhteyteen ekokaistaa, joka tulee palvelemaan kuluttajia käyttökelpoisten tuotteiden lahjoittamisessa.

Hankkeen toteuttajia ovat Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu ja Parik-säätiö. Kymenlaakson Jäte on hankkeen kumppani.

Hankkeen verkkosivut: https://www.xamk.fi/hanke/jateasemalle-hukatut-aarteet/

Biovirtaa – Biojäte kuljettaa

Toteutusaika: 1.12.2022–28.2.2025

Hankkeessa pyritään lisäämään biojätteiden lajittelua ja siten erilliskerätyn biojätteen määrää Etelä-Savon alueella mm. tehostetulla neuvonnalla ja viestinnällä.

Hanketta hallinnoi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, ja sen yhteistyökumppaneita ovat Kymenlaakson Jäte ja Metsäsairila.

Hankkeen verkkosivut: https://www.xamk.fi/hanke/biovirtaa-biojate-kuljettaa/

HUIMA – Hyötyvirta-alueen kehittäminen

HUIMA – Hyötyvirran uudet innovaatiot ja mahdollisuudet aluekehittämisessä

Toteutusaika: 1.1.2023–31.3.2025

Hankkeessa kehitetään Hyötyvirta-aluetta sekä potentiaalisia tuote- ja palvelukonsepteja pohjautuen Kymenlaakson materiaalivirtoihin.

Hanketta hallinnoi Kouvola Innovation (Kinno), ja osatoteuttajana on Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Xamk). Kymenlaakson Jäte on hankkeen yhteistyökumppani.

Hankkeen verkkosivut: https://www.xamk.fi/hanke/huima-hyotyvirran-uudet-innovaatiot-ja-mahdollisuudet-aluekehittamisessa/

Päättyneet hankkeet

Katso päättyneet hankkeet

Tekstiilit kiertoon Kymenlaaksossa

Toteutusaika: 1.1.2023–31.12.2024

Hankkeessa tutkittiin mahdollisuuksia parantaa poistotekstiilien käsittelyä ja hyödynnettävyyttä Kymenlaakson alueella mm. järjestämällä keräyskokeiluja ja kehittämällä lajittelua.

Hanketta hallinnoi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, ja sen osatoteuttajia olivat Parik-säätiö, Sotek-säätiö, Kouvolan ammattiopisto Eduko ja Kouvola Innovation KINNO. Kymenlaakson Jäte toimi kumppanina.

Hankkeen verkkosivut: https://www.xamk.fi/hanke/tekstiilit-kiertoon-kymenlaaksossa/

Biojätteen keräyskokeilut

Järjestimme vuosina 2022-2023 biojätteen keräyksen tehostamiseen liittyviä kokeiluja. Kokeiltavana olivat esimerkiksi uudentyyppiset biojäteastiat, naapureiden yhteiset biojäteastiat eli biokimpat sekä biojätteen lajittelun tehostaminen kohdennetulla asukasneuvonnalla.

  • Tuulettuvat biojäteastiat (1/2023–12/2023): 60 tuulettuvaa biojäteastiaa asukkailla koekäytössä.
  • Kompostoivat biojäteastiat (5/2022–12/2023): 20 kompostoivaa biojäteastiaa asukkailla koekäytössä.
  • Biokimpat (5/2022–4/2023): 12 pientaloa mukana kokeilussa.
  • Taloyhtiöiden neuvontakampanja (1/2022–5/2022) toteutus 5 taloyhtiössä yhdessä Kouvolan Asuntojen kanssa.

Alite tuotteeksi

Toteutusaika: 1.9.2022-31.5.2024

Hankkeessa selvitettiin uusiokäyttömahdollisuuksia jätteenkäsittelyssä muodostuvalle alite-materiaalille mm. betonirakentamisessa.

Hankkeen päätoteuttaja oli Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT, ja sen osahankkeen toteuttajana toimi Kymenlaakson Jätteen tytäryhtiö Ekokaari Oy.

Hankkeen verkkosivut: https://www.lut.fi/fi/projektit/alite-tuotteeksi