Keräyskokeilu innosti kouvolalaiset Tarja ja Sauli Leppäsen lajittelemaan myös biojätteet
Kymenlaakson Jätteen järjestämään keräyskokeiluun osallistuneet Tarja ja Sauli Leppänen ovat säästäneet jätehuoltokuluissa otettuaan käyttöön tuulettuvan biojäteastian. Ahkerasti lajitteleva kouvolalaispariskunta on vienyt jo vuosien ajan pakkausjätteet ekopisteelle kauppareissulla.
Tuulettuvan biojäteastian myötä he pidensivät loppujäteastian tyhjennysvälin 2 viikosta 12 viikkoon, jolloin loppujäteastian vuosittaiset tyhjennyskulut pienentyivät 175 eurosta 30 euroon. Neljän viikon välein tyhjennettävästä tuulettuvasta biojäteastiasta kuluja tulee vuodessa alle 70 euroa. Kokonaissäästö on siten noin 75 euroa vuodessa.
– Tuulettuva biojäteastia on toiminut oikein hyvin, Leppäset kiittelevät.
– Hajuhaittoja on astian paremman ilmastoinnin ansiosta jopa vähemmän kuin aiemmin, jolloin biojäte meni vielä loppujäteastiaan, Sauli Leppänen lisää.
Biojätteen määrä oli yllätys
Biojätteen lajittelu on Leppästen mielestä helppoa.
– Lajittelusta on tullut samanlainen tapa kuin turvavyön käytöstä eli se on muuttunut osaksi arkea, Sauli Leppänen luonnehtii.
– Oli kuitenkin yllätys, miten paljon biojätettä tulee, vaikka ruokahävikkiä välttelemmekin. Ruokaa tehdessä syntyy kuitenkin perkuujätteitä kuten juuresten ja hedelmien kuoria, Tarja Leppänen mainitsee.
Pariskunta oli jo aiemmin harkinnut biojätteen lajittelun aloittamista, mutta kompostori tuntui työläälle vaihtoehdolle.
– Pääsemme helpommalla, kun jäteauto käy tyhjentämässä biojäteastian. Tuntuu silti hyvältä tietää, että biojätteestä saadaan tälläkin tavalla ravinteet kiertoon ja hyödynnettyä mullaksi, Tarja Leppänen pohtii.
Paperinen biopussi toimii munakennon kanssa
Aluksi Leppäset taittelivat itse sanomalehdestä biojätteen pakkaamisessa käytettävät pussit. Nyttemmin he ovat alkaneet käyttää myös valmiita paperisia biopusseja, joita saa lähikaupasta.
– Paperipussit toimivat hyvin, kun pohjalle laittaa munakennon. Välillä olemme vieneet pussin astiaan varmuuden vuoksi säilytyskorissa sen varalta, jos pohja pettäisi, Tarja Leppänen kertoo.
Vuoden aikana he ovat oppineet niksejä biojätteen sisältämän kosteuden hallintaan: nesteet valutetaan pois, käytetyt suodatinpussit kuivatetaan, biopussia säilytetään ilmavasti ja se vaihdetaan tarpeeksi usein.
– Olen säästänyt sokeri- ja jauhopusseja, joihin voi helposti pakata heti esimerkiksi kalanperkuujätteet, mainitsee Tarja Leppänen ja vinkkaa sitruunankuoren toimivan oivana raikastajana lajitteluvaunussa.
Kymenlaakson Jätteen keräyskokeilussa asukkaiden käytössä on ollut 60 tuulettuvaa biojäteastiaa. Laajempaan käyttöön astiat tulevat keväällä 2024. Biojätteen lajitteluvelvoitteen piiriin 1.5.2024 tulevat pientalot voivat tilata Kymenlaakson Jätteeltä tuulettuvan biojäteastian sisältävän keräyspalvelun. Lue lisää pientalojen biokeräyksestä: www.kymenlaaksonjate.fi/bio.