Naapurit ottivat testikäyttöön tuulettuvan biojäteastian ja vaikuttuivat sen toimivuudesta
– Tuulettuva biojäteastia on loistava keksintö, toteaa kotkalainen Kati Vestman, jonka hallinnoima jätekimppa on osallistunut Kymenlaakson Jätteen tänä vuonna järjestämään biojätteen keräyskokeiluun.
Tavallista biojäteastiaa pidemmät tyhjennysvälit mahdollistavia tuulettuvia biojäteastioita on ollut asukkailla koekäytössä yhteensä 60 kappaletta.
Yksi kokeilussa olleista tuulettuvista biojäteastioista on ollut Kati Vestmanin ja hänen kahden naapurinsa yhteiskäytössä.
– Kuulin kokeilusta, kun aloin vuosi sitten selvitellä Roskaviestistä lukemani perusteella mahdollisuutta perustaa jätekimppa naapureiden kanssa, Vestman kertaa ja lisää:
– Kävin kysymässä naapureilta, lähtisivätkö he mukaan. Naapurit suostuivat, kun minä lupauduin kimpan yhteyshenkilöksi.
Kolmen kotitalouden yhteiskäytössä olevan 140 litran tuulettuvan biojäteastian tyhjennykset ovat tulleet maksamaan alle 2 euroa kuussa taloutta kohden.
Varjoisassa paikassa ei haju- tai muitakaan haittoja
Tuulettuvan biojäteastian lisäksi yhteiskäyttöön otettiin samalla kertaa myös yhteinen loppujäteastia ja muovipakkausten keräysastia.
– Sijoitimme astiat niin, että jokaisen pihaan tuli yksi jäteastia. Minä otin biojäteastian, koska portinpieleni on suojassa auringonpaisteelta. Ajattelimme, että varjoinen sijainti ehkäisee hajuhaittoja, Vestman toteaa.
Vestmanin mukaan tuulettuva biojäteastia on toiminut erittäin hyvin, eikä neljän viikon tyhjennysvälistä ole syntynyt haju- tai muitakaan haittoja edes kesäaikana.
– Olemme toki pesseet biojäteastian jo useamman kerran. Kaikkien jäteastioiden puhtaanapito vähentää tehokkaasti hygieniahaittoja ja lisää käyttömukavuutta.
Paperipussit kestävät hyvin, kun muistaa pari kikkaa
Astian sijoittelun ja puhtaanapidon lisäksi naapurit ovat kiinnittäneet huomiota biojätteen käsittelyyn ja pakkaamiseen keittiössä. Tuulettuva jäteastia on suunniteltu pitämään biojäte tavallista kuivempana ja siten hajuttomampana, mutta tämä edellyttää biojätteen pakkaamista paperipussiin tai esimerkiksi sanomalehteen. Lisäksi biojätteen tulee olla mahdollisimman kuivaksi valutettua ennen pakkaamista.
Kati Vestman on käyttänyt biojätteen pakkaamisessa märkälujasta paperista valmistettuja biojätepusseja, joita hän on tilannut netistä.
– Samantyyppisiä pusseja myyvät myös isommat marketit. Itse tilasin netistä koko vuoden pussit kerralla, mainitsee Vestman ja lisää:
– Paperipussit kestävät hyvin, kun pohjalle laittaa esimerkiksi munakennon tai talouspaperia.
Vestman vie pussin jäteastiaan yleensä 1–3 päivän välein riippuen siitä, miten kotona ollaan ja kokataan.
Avoimessa säilytyskorissa biojäte kuivahtaa jo keittiössä
Paperipussia Vestman säilyttää keittiössä sivuilta ja päältä avoimessa korissa, joka näyttää väärinpäin olevalta jakkaralta. Senkin hän on tilannut netistä.
– Monesti näkee biojätteen säilytysratkaisuina kauniita kannellisia metalliastioita. Ne eivät kuitenkaan mielestäni toimi hyvin. Aluksi pidin itsekin biopussia lajitteluvaunussa olevassa ämpärissä, mutta pussi tuntui sulavan sinne. Ongelma poistui, kun otin käyttöön lajittelujakkaran, jossa ilma kiertää.
Biojätteen lajittelu on Vestmanin mielestä ollut helppoa.
– Nykyään kahvia keitettyäni annan suodatinpussin jäähtyä ja kuivahtaa hieman kauemmin ennen kuin laitan sen biojätepussiin.
Loppujätettä kertyy vähiten
Kaikilla jätekimpan astioilla on tällä hetkellä neljän viikon tyhjennysväli. Vestmanin mukaan loppujäteastia on tyhjennyspäivän lähestyessä kaikista vajain, joten sen tyhjennysväliä voisi mahdollisesti pidentää nykyisestä. Loppujäteastian tyhjennyshinta on jätelajeista kallein, joten ahkera lajittelija voi saada sen tyhjennysväliä pidentämällä tuntuviakin säästöjä jätekuluihin.
– Kun lajittelee bio- ja pakkausjätteet, niin loppujäteastiaan ei juurikaan jää laitettavaa.
Vestman suosittelee tuulettuvaa biojäteastiaa myös muille kotitalouksille.
– Jos kompostointi ei innosta, tuulettuva jäteastia on mielestäni helpoin vaihtoehto biojätteen lajitteluun.
Laajempaan käyttöön tuulettuvat biojäteastiat tulevat keväällä 2024. Biojätteen lajitteluvelvoitteen piiriin 1.5.2024 tulevat omakoti- ja paritalot voivat tilata Kymenlaakson Jätteeltä tuulettuvan biojäteastian sisältävän keräyspalvelun. Lue lisää pientalojen biokeräysvelvoitteesta: www.kymenlaaksonjate.fi/bio.