Kymenlaakson Jäte on kerännyt asukkaiden kokemuksia tuulettuvan biojäteastian toimivuudesta tämän vuoden ajan jatkuneessa keräyskokeilussa.
Omakotiasukkaista koostuva pilottiryhmä on päässyt tänä vuonna kokeilemaan biojätteiden lajittelua uudenlaisiin tuulettuviin biojäteastioihin.
Astiainnovaatio on suunniteltu pitämään biojäte kuivempana ja siten mahdollistamaan harvemmat tyhjennykset ja edullisemmat vuosittaiset tyhjennysmaksut verrattuna tavalliseen biojäteastiaan.
Tuulettuvan astian sisältävä kuljetuspalvelu on tulossa vaihtoehdoksi 1.5.2024 alkavaan lakisääteiseen biokeräykseen Haminan, Kotkan ja Kouvolan suurimpien taajamien pientaloista.
– Halusimme kerätä kokemuksia astian käytöstä ja toimivuudesta keräyspalvelun suunnittelua varten, taustoittaa kokeilua koordinoiva Kymenlaakson Jätteen vastuullisuuspäällikkö Virpi Leppälä.
Testikäyttäjät tyytyväisiä astian toimivuuteen
Vuoden loppuun asti jatkuvassa pilotissa on mukana 59 yksittäistä kotitaloutta ja yksi kolmen kotitalouden jätekimppa. Osallistujat ovat vastanneet kokeilun aikana kahteen käyttäjäkyselyyn.
Kyselyvastausten perusteella tuulettuvat astiat ovat toimineet hyvin: osallistujat antoivat astialle yleisarvosanaksi 4,4/5. Valtaosa piti tuulettuvan biojäteastian pidempää tyhjennysväliä sopivana, ja lähes kaikki suosittelisivat tuulettuvaa astiaa muillekin kotitalouksille. Enemmistö oli keräyskokeilun myötä myös pidentänyt loppujäteastian tyhjennysväliä ja saanut siten säästöä jätekuluihin.
– Tulokset ovat kannustavia, vaikka on toki muistettava, että kokeiluun vapaaehtoisesti osallistuneet kotitaloudet ovat todennäköisesti myös keskimääräistä ahkerampia lajittelijoita, Virpi Leppälä sanoo.
Valtaosa kokeiluun osallistuneista oli 2-4 hengen kotitalouksia, mutta mukana oli myös yhden hengen talouksia sekä viiden tai useamman hengen talouksia.
Haasteitakin voi tulla – usein ratkaisu löytyy biojätteen käsittelystä ja pakkaamisesta
Haasteita biojäteastian käytössä oli kokenut talviaikana alle 10 % ja kesäaikana noin 40 % vastaajista. Talviajan haasteet liittyivät pääasiassa biojätteen jäätymiseen. Kesäaikana kolmasosa vastaajista raportoi hyönteisistä tai niiden toukista, kun taas hajuhaittoja oli kokenut vain noin joka viides vastaaja.
– Useimmat näistä haasteista ovat onneksi ratkaistavissa kiinnittämällä huomiota biojätteen käsittelyyn ja pakkaamiseen, Virpi Leppälä huomauttaa.
Jotta tuulettuvan astian ilmastointi toimisi suunnitellusti, pakkaamisessa pitää käyttää paperipussia ja biojäte kannattaa pakata pussiin mahdollisimman kuivana. Nesteet tulee valuttaa pois tai imeyttää pehmopaperiin, ja suodatinpussien pitäisi antaa kuivahtaa ennen pussiin laittaamista. Kosteuden hallinnassa voi käyttää myös pehmopaperia tai munakennoa pussin pohjalla. Pussi on hyvä säilyttää keittiössä mahdollisimman ilmavasti kannettomassa kipossa ja vaihtaa uuteen tarpeeksi usein.
Vastaajista yli 80 % koki paperipussin toimivan hyvin tai kohtalaisesti biojätteen pakkaamisessa. Pussin käyttö oli tosin vaatinut monelta alkuun pientä harjoittelua. Osa oli käyttänyt kaupoissa myytäviä märkälujasta paperista tehtyjä pusseja, kun taas osa oli taitellut pussit itse sanomalehdestä.
Osallistujien huomioita keräyskokeilusta:
”Biojätteen lajittelu on osoittautunut yllättävän helpoksi ja sujuvaksi osaksi arkeamme.” ”Nyt huomaa, kuinka paljon tulee biojätettä. Suurin määrä onkin sitä ja muovia. Lajittelen kyllä kaikki mahdolliset jätelajit.” ”Homma toimii ihan kivasti ja on yllättävän helppoa käyttää bioastiaa.” ”En aiemmin osannut edes ajatella, kuinka paljon biojäteen lajittelu vähentää loppujätteen määrää. Olen ollut tosi tyytyväinen kokeiluun ja voin lämpimästi suositella sitä muillekin omakotitalouksille.” ”Hienoa että saadaan joustoa tällä loppujäteastian tyhjennysväleihin, niin ei tarvitse vajaita astioita tyhjennellä.” ”Mielestäni tavallinen roskisastia bioastian vieressä haisi kesäkuumalla pahemmalta kuin biojäteastia, en ole havainnut sen haisevan miltään.” ”Monin tavoin tämä on ollut hyvä juttu, varsinkin kun se pistää miettimään miten ruokaa ostaa ja heittää pois. Minusta meillä on biojätteen määrä vähentynyt, kun tulee mietittyä tarkemmin mitä sinne heittää.” |
Tuulettuvat biojäteastiat tulevat laajempaan käyttöön toimialueella toukokuussa 2024. Biojätteen lajitteluvelvoitteen piiriin 1.5.2024 tulevat pientalot voivat tilata Kymenlaakson Jätteeltä tuulettuvan biojäteastian sisältävän kuljetuspalvelun. Lue lisää pientalojen biokeräyksestä: www.kymenlaaksonjate.fi/bio
Lue myös muut artikkelimme tuulettuvista biojäteastioista:
- Tuulettuva biojäteastia toi ahkerille lajittelijoille säästöä
- Tuulettuva biojäteastia sopii myös jätekimpalle