Poistotekstiili on kulunutta tai rikkinäistä, mutta puhdasta tekstiiliä, joka voidaan kierrättää uusiokuiduiksi. Keräys voitiin aloittaa, koska vuosien kehitystyö huipentuu pian poistotekstiilin käsittelylaitoksen käynnistymiseen Paimiossa.
Kymenlaakson Jäte alkoi toukokuun alussa ottaa asukkailta vastaan niin sanottua poistotekstiiliä. Nyt kymenlaaksolaisetkin voivat tuoda kodin poistotekstiiliä kahdelle jäteasemalle: Kouvolassa Ahlmanintien jäteasemalle (Ahlmanintie 32) ja Kotkassa Jumalniemen jäteasemalle (Uittoväylä 10).
– Lähdimme mukaan tähän kuntaomisteisten jätehuoltoyhtiöiden yhteiseen kuluttajilta kerättävän poistotekstiilin kierrätyshankkeeseen jo vuonna 2018, kertoo Kymenlaakson Jätteen kenttäpäällikkö Janne Karhu.
– Olemme siis jo pitkään ja aktiivisesti tavoitelleet tekstiilimateriaalille kierrätysmahdollisuuksia.
Kymenlaakson Jäte on ollut mukana valtakunnallisessa tekstiilijätteen kierrätystä kehittävässä TELAKETJU-hankkeessa vuodesta 2018 lähtien. Vuosina 2019–2020 Kymenlaakson Jäte osallistui myös hankkeen rahoitukseen.
– Ja nyt kun uusi Lounais-Suomen Jätehuollon poistotekstiilin pilottivaiheen käsittelylinjasto Paimiossa on juuri käynnistymässä, halusimme heti mukaan materiaalin keräämiseen, kertoo Karhu.
Lähivuosien tavoitteena on, että kaikki Suomen kuntien omistamat jäteyhtiöt ja -laitokset lähtevät mukaan keräykseen. Valmisteilla olevan jätelain mukaan poistotekstiilin lajittelu ja keräys tulee järjestää koko Suomessa jo vuonna 2023.
– Kymenlaakson Jäte on kuudes valtakunnallisessa poistotekstiilinkeräyksessä aloittava jätelaitos Suomessa. Tavoitteena on luoda jätelaitosten kesken poistotekstiilinkeräykselle yhteinen keräysmalli, joka olisi valmis vuonna 2023, kun erilliskeräysvelvoite astunee voimaan, projektisuunnittelija Oskari Pokela valtakunnallista keräystä koordinoivasta Lounais-Suomen Jätehuollosta kertoo.
Mitä poistotekstiili on?
– Poistotekstiiliä voisi luonnehtia niin sanotuksi hyvälaatuiseksi lumpuksi. Käsityöihmisille voisi kertoa, että poistotekstiili on sitä samaa materiaalia, josta voi leikata matonkuteita, neuvoo viestintäpäällikkö Anne Sironen Kymenlaakson Jätteeltä.
– Se on siis puhdasta ja hyvää materiaalia, vaikka se ei esimerkiksi kuluneisuuden tai rikkinäisyyden vuoksi enää kelpaakaan käyttöön sellaisenaan.
– Likaiset tai homeiset tekstiilit eivät kelpaa poistotekstiiliin, vaan ne tulee laittaa roskapussiin ja loppujätteeseen, josta ne päätyvät hyödyksi energiantuotantoon.
Jumalniemessä ja Almanintiellä vastanotettu poistotekstiili lajitellaan erilaisten kuitujen mukaan yhteistyökumppanien Sotek- ja Parik-säätiöiden käsittelytiloissa. Sen jälkeen materiaali kuljetetaan Paimioon Lounais-Suomen Jätehuollon käsittelylinjastolle, jossa siitä jalostetaan kierrätyskuitua. Kierrätyskuiduista voidaan valmistaa vaatteita tai muita tekstiilituotteita.
Poistotekstiilistä peritään energiajätteen hinta
– Perimme poistotekstiilistä energiajätteen hinnan jäteasemalla. Maksu tarvitaan, koska vastaanotto, käsittely ja kuljetukset aiheuttavat kustannuksia, toteaa kenttäpäällikkö Karhu.
Poistotekstiiliin kelpaamattomat tekstiilit laitetaan jäteasemalla jatkossakin energiajätteeseen. Näitä ovat mm. matot ja erilaiset pehmustetut tekstiilit, kuten peitot ja tyynyt ja vaahtomuovipatjat sekä pehmoeläimet.
Näin lajittelet tekstiilit
- Myy tai lahjoita vaatteet ja muut kodin tekstiilit, jotka ovat ehjiä ja joita voi vielä käyttää. Tuotteen käyttöajan pidentäminen on ympäristön kannalta paras vaihtoehto.
- Tuo poistotekstiilin keräykseen tekstiilit, jotka ovat kuluneita tai rikkinäisiä, mutta puhtaita. Keräykseen voi tuoda vaatteita (esimerkiksi paidat, housut, hameet ja takit) ja kodintekstiilejä (esimerkiksi pyyhkeet, lakanat ja verhot). Alusvaatteita tai sukkia ei oteta vastaan hygieniasyistä. Pakkaa tekstiilit muovipusseihin ja sulje pussit hyvin. Jos poistotekstiilin joukosta löytyy käyttöön sopivia vaatteita tai muita kodin tekstiilejä, ne voidaan poimia myyntiin Parikin tai Sotekin Goodwill-myymälöihin.
- Laita selvästi likaiset, märät ja homeiset tekstiilit roskapussiin ja loppujätteeseen. Myös loppujätteeseen laitetut tekstiilit saadaan hyödyksi, kun niistä tuotetaan kaukolämpöä ja sähköä Kotkan Energian Hyötyvoimalassa.
Matkaa kohti poistotekstiilin jalostuslaitosta voit seurata osoitteessa poistotekstiili.lsjh.fi
Lisätiedot:
Kymenlaakson Jäte Oy
Janne Karhu, kenttäpäällikkö
p. 040 847 4288
Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH)
Oskari Pokela, projektisuunnittelija
p. 040 726 0861