Kymenlaakson Jäte etsii parhaillaan yhdessä asukkaiden kanssa kustannustehokkaita ja ympäristöystävällisiä ratkaisuja biojätteiden keräyksen käynnistämiseen pientaloista ja biojätteen lajittelun tehostamiseen taloyhtiöissä. Kokeiltavana ovat esimerkiksi uudentyyppiset biojäteastiat, naapureiden yhteiset biojäteastiat eli biokimpat sekä biojätteen lajittelun tehostaminen kohdennetulla asukasneuvonnalla.
Biokokeilujen taustalla ovat EU:n kierrätystavoitteet sekä niiden pohjalta uudistettu kansallinen jätelainsäädäntö ja alueelliset jätehuoltomääräykset. Tarkoituksena on lisätä merkittävästi jätteiden kierrätystä tulevina vuosina.
– Biojätteen lajittelun ja keräyksen tehostaminen ovat tässä avainasemassa, sillä biojätteen osuus polttoon menevästä loppujätteestä on yleisesti Suomessa vielä yli 30 prosenttia, taustoittaa Kymenlaakson Jätteen vastuullisuuspäällikkö Virpi Leppälä.
Biokokeilut pähkinänkuoressa
Biojätteen keräyskokeilut | Biojätteen lajittelun tehostamiskokeilut |
---|---|
Tuulettuvat biojäteastiat – Ajankohta: 1/2023–12/2023 – 60 tuulettuvaa biojäteastiaa asukkailla koekäytössä – Astiassa olevat ilmaraot pitävät biojätteen kuivempana, mikä mahdollistaa perinteistä bioastiaa pidemmän tyhjennysvälin ja siten vähemmän tyhjennyskuluja | Kouvolan Asuntojen neuvontakampanja – Ajankohta: 1/2022–5/2022, toteutus yhdessä Kouvolan Asuntojen kanssa – 5 taloyhtiötä mukana kampanjassa – Asukkaille tehostettua lajitteluneuvontaa, tietoa lajittelun hyödyistä sekä keittiöön biojätteen lajitteluastiat ja biopussit – Biojätteen lajittelututkimukset ennen kampanjaa ja kampanjan jälkeen |
Kompostoivat biojäteastiat – Ajankohta: 5/2022–12/2024 – 20 kompostoivaa biojäteastiaa asukkailla koekäytössä – Toimii kuten tavallinen kompostori, mutta sisältö voidaan tarvittaessa tyhjentää myös jäteautoon – Mahdollistaa säästöt tyhjennyskuluissa | Mäntyharjun ja Pertunmaan neuvontakampanja – Ajankohta: 12/2022–12/2024, toteutus osana XAMK:n Biovirtaa-hanketta – 2–3 taloyhtiötä mukana kampanjassa – Asukkaille tehostettua lajitteluneuvontaa ja tietoa lajittelun hyödyistä – Biojätteen lajittelututkimukset ennen kampanjaa ja kampanjan jälkeen |
Biojätekimpat – Ajankohta: 5/2022–4/2023 – 4 kimppaa mukana kokeilussa – Olemassa oleville loppujätekimpoille mahdollisuus täydentää keräyspistettä tavallisella biojäteastialla |
Astiainnovaatioista ja biokimpoista ratkaisuja pientalojen biokeräykseen
Biojätteen keräyskokeiluissa asukkaat ovat saaneet koekäyttöön kahdenlaisia uudentyyppisiä biojäteastioita. Asukkaat ovat päässeet kokeilemaan tuulettuvia biojäteastioita, jotka pitävät biojätteen tavallista kuivempana ja mahdollistavat siten pidemmät tyhjennysvälit. Testattavana on myös ollut kompostoivia biojäteastioita, jotka toimivat kuten tavallinen kompostori mutta muistuttavat muodoltaan jäteastiaa ja voidaan siten tarvittaessa tyhjentää jäteautoon. Kolmannessa kokeilussa naapurikiinteistöille, joilla on yhteinen loppujäteastia, on tarjottu mahdollisuus täydentää jätekimppaa bioastialla.
Keräyskokeilujen kautta pyritään kehittämään sopivia palveluja niille taajamien pientaloille, joiden on pian aloitettava biojätteen keräys. Vuoden 2024 toukokuussa toimialueen isoimpien taajamien omakoti- ja paritaloille tulee biojätteiden lajitteluvelvoite. Vuonna 2026 velvoite laajenee myös pienempiin taajamiin. Velvoitteen voi täyttää kompostoimalla biojätteet kiinteistöllä, mutta jos kompostointi ei sovi tai sitä ei halua, vaihtoehdoksi jää Kymenlaakson Jätteen järjestämään biojätteen kuljetukseen liittyminen.
– Kokeilujen tavoitteena on kustannustehokkaiden, helppojen ja erilaisiin elämäntilanteisiin sopivien ratkaisujen löytäminen, Virpi Leppälä kiteyttää.
Osallistujien kokemuksia kokeiluista on kerätty käyttäjäkyselyillä. Tuloksia kokeiluista on luvassa syksyn 2023 aikana mm. verkkosivuillamme www.kymenlaaksonjate.fi/bio.
Lisää tehoa biojätteiden lajitteluun neuvonnalla
Biojätteen lajittelukokeilujen tavoitteena on saada biojäteastiat nykyistä kovempaan käyttöön erityisesti taloyhtiöissä. Monilla kotitalouksilla on nimittäin vielä petrattavaa ruokajätteidensä lajittelussa.
– Tällä hetkellä iso osa biojätteestä menee loppujäteastiaan myös niillä kiinteistöillä, joissa biojätteelle on jo oma keräysastia, mainitsee Virpi Leppälä, jonka mukaan haasteet biojätteen lajittelussa ovat samantyyppisiä muuallakin Suomessa.
Kymenlaakson Jäte järjesti keväällä 2022 biojätteen lajittelun tehostamiskokeilun yhdessä Kouvolan Asuntojen kanssa. Biojätteen lajittelua tutkittiin viidessä vuokratalossa, ja biojätteen määrää loppujätteen seassa seurattiin. Taloyhtiöiden asukkaille annettiin kohdennettua neuvontaa, kuten biojätteiden lajitteluohjeita ja neuvontatilaisuuksia kohteiden jätekatoksilla. Lisäksi asukkaita aktivoitiin ja motivoitiin kokeilun aikana asukasviestinnän kautta lähetetyillä tsemppiviesteillä. Asukkaat saivat käyttöönsä myös keittiöön tarkoitetun bioastian ja paperipusseja biojätteen pakkaamiseen.
Asukkaille tarjottiin Kouvolan Asuntojen kokeilussa lajitteluneuvonnan ohella myös tietoa biojätteiden lajittelun hyödyistä.
Kampanja kesti viisi kuukautta, jonka jälkeen parhaiten lajitellut taloyhtiö palkittiin pihajuhlilla. Tulokset olivat huimat: loppujätteen seassa oli alkujaan ollut jopa 30 prosenttia biojätettä, kun taas kampanjan lopussa sitä oli parhaimmillaan vain muutamia prosentteja.
– Tässä projektissa huomasimme sitkeän lajitteluneuvonnan tärkeyden, Virpi Leppälä toteaa.
Mäntyharjulla ja Pertunmaalla on parhaillaan käynnissä samantyyppinen lajittelun tehostamiskokeilu, joka toteutetaan osana Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Biovirtaa-hanketta. Tuloksia hankkeesta on odotettavissa viimeistään vuonna 2024.