Kymenlaakson Jätteen järjestämään biojätteen kimppakeräyskokeiluun osallistuneen Matti Rönnbergin mielestä yhteisen biojäteastian käyttö on ollut helppoa ja vaivatonta. Rönnberg hallinnoi jätekimppaa, jossa on mukana neljä omakotitaloa samalta kujalta. Naapurit ovat jo vuosia keränneet loppujätteet yhteiseen 240-litraiseen jäteastiaan. Kokeilun myötä yhteiskäytössä on ollut myös tavallinen 140 litran biojäteastia suojasäkillä ja 2 viikon tyhjennysvälillä.
Biojätteen kimppakeräys on tullut maksamaan noin 3 euroa kuussa taloutta kohden. Toisaalta yhteisen loppujäteastian tyhjennyskulut ovat puolittuneet, kun tyhjennysväliä on voitu pidentää biokeräyksen myötä kahdesta viikosta neljään viikkoon.
Tällä hetkellä bio- ja loppujätteen tyhjennyskulut taloutta kohden ovat kuukaudessa noin 30 senttiä enemmän kuin pelkän loppujäteastian tyhjennyskulut ennen biokeräystä.
Rönnbergin mukaan kimpassa harkitaan loppujäteastian tyhjennysvälin pidentämistä vielä nykyisestäkin, jolloin kulutkin pienenisivät lisää. Biojätteen erilliskeräys oikeuttaa pidentämään loppujäteastian tyhjennysvälin jopa 12 viikkoon.
– Loppujätettä tulee nykyään todella vähän, koska lajittelemme erikseen myös pakkausjätteet, jotka viemme ekopisteelle, Matti Rönnberg mainitsee.
Laskut jaettu naapureiden kesken
Jätekimpan tyhjennyslaskut tulevat Rönnbergille. Kimppaan kuuluvat taloudet maksavat ne etukäteen sovittujen vuorojen mukaisesti.
Kimppalaskutus on mahdollista hoitaa myös niin, että Kymenlaakson Jäte laskuttaa tyhjennysmaksut erikseen jokaiselta kimppalaiselta etukäteen ilmoitetun jakoprosentin mukaan. Laskun jakamisesta ei peritä lisämaksua.
Biojätteen lajittelu on helppoa ja hajutonta
Rönnbergistä biojätteen lajittelu on ollut helppoa, ja keittiön lajitteluvaunusta järjestyi sille hyvin tilaa.
– Olemme käyttäneet biojätteen pakkaamisessa sanomalehdestä taiteltuja pusseja. Ne toimivat hyvin, kunhan biojätteen laittaa pussiin tarpeeksi kuivana ja pussin vie jäteastiaan tarpeeksi usein.
Rönnberg kertoo, että biojäteastia on mahtunut hyvin yhteiselle jätepisteelle.
– Hajuhaittoja ei ole tullut. Kerran talvella astia jäätyi kiinni, mutta muita ongelmia ei ole ollut.
– Aiomme ehdottomasti jatkaa biojätteen kimppakeräystä. Meidän taloudellamme on aikanaan ollut myös kompostori, mutta kyllä biojäteastian käyttö on huolettomampaa, Rönnberg arvioi ja lisää:
– Jätekimpassa on myös se hyvä puoli, että se nopeuttaa jäteauton käyntiä ja vähentää liikenteen määrää.
Kymenlaakson Jäte selvitti biojätteen kimppakeräyksen sujuvuutta ja kustannuksia keräyskokeilussa vuosina 2022-2023. Kokeilussa olemassa oleville loppujätekimpoille tarjottiin mahdollisuus täydentää yhteistä jätekeräyspistettä tavallisella biojäteastialla.