Kaikkien kuntien asukkaat voivat nyt viedä keräykseen kuivat ja puhtaat, mutta muuten käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit.
Kymenlaakson Jäte Oy on järjestänyt kaikkiin omistajakuntiinsa keräyspisteet asukkaiden poistotekstiileille. Jokaisesta kunnasta löytyy nyt vähintään yksi keräyspiste ja yhteensä niitä on nyt 16. Osassa kunnista keräys on toteutettu rullakkokeräyksinä yhteistyössä paikallisten toimijoiden, kuten kirjastojen kanssa ja osassa taas keräys on lisäksi järjestetty myös jäteasemien yhteyteen.
Poistotekstiilin keräyksen taustalla on jätelaki, joka velvoittaa keräyksen järjestämisen valtakunnallisesti koko Suomessa 1.1.2023 alkaen. Kymenlaakson Jätteen toimialueella velvoitteen voimaantuloon on valmistauduttu hyvissä ajoin.
Kymenlaakson Jäte käynnisti poistotekstiilin keräyksen kuudentena suomalaisena jätelaitoksena jo vuonna 2021, jolloin poistotekstiiliä alettiin ottamaan vastaan Kouvolassa Ahlmanintien jäteasemalla ja Kotkassa Jumalniemen jäteasemalla. Kesällä 2022 poistotekstiilin keräystä tehostettiin keräyskampanjalla, jossa poistotekstiilit otettiin vastaan maksutta ja keräyspisteitä lisättiin kirjastoihin rullakoiden avulla.
Asukkaat ovat tuoneet tähän mennessä rullakko- ja jäteasemakeräyksiin yhteensä 50 tonnia poistotekstiiliä. Esilajittelun jälkeen kierrätyskelpoista materiaalia on kuljetettu Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n poistotekstiilin jalostuslaitokselle Paimioon yhteensä 21 tonnia eli noin 120 suursäkin verran.
– Eron keräykseen tuodun ja jalostuslaitokselle kuljetetun välillä selittää se, että osa poistotekstiilinä tuoduista vaatteista ja kodin tekstiileistä on saatu uudelleenkäyttöön sellaisenaan ja osa on esilajittelun jälkeen jouduttu toimittamaan energiahyötykäyttöön tekstiilien huonon laadun vuoksi, selventää Kymenlaakson Jätteen vastuullisuuspäällikkö Virpi Leppälä.
– Huonolaatuista kierrätykseen kelpaamatonta ovat esimerkiksi homeiset, ötökkäiset ja likaiset tekstiilit sekä alusvaatteet, tyynyt ja peitot, matot ja pehmolelut, tarkentaa Leppälä.
– Kirjastojen kautta saatujen palautteiden perusteella asukkaat ovat löytäneet rullakkokeräyspisteet hyvin ja niitä on päästy tyhjentämään viikoittain. Keräyspisteitä on myös osattu odottaa ja nyt jokaiseen toimialueemme kuntaan on saatu järjestettyä vähintään yksi keräyspiste. Kymenlaaksossa on alkamassa iso kehityshanke liittyen poistotekstiileihin, jonka avulla pyritään kehittämään keräysverkostoa vieläkin kattavammaksi, summaa Leppälä.
Keräyspisteet Kymenlaaksossa, Iitissä, Mäntyharjulla, Lapinjärvellä ja Pertunmaalla
Asukkaat voivat viedä poistotekstiilejä yhteistyökumppaneidemme kanssa järjestettyihin maksuttomiin rullakkokeräyspisteisiin aina toimipisteiden aukioloaikoina. Keräyspistekohtaiset aukioloajat löytyvät toimipisteiden omilta nettisivuilta. Maksuttomien rullakkokeräyksien lisäksi poistotekstiilejä otetaan tällä hetkellä vastaan energiajätteen hinnalla Ahlmanintien, Keltakankaan, Haminan ja Jumalniemen jäteasemilla.
Maksuttomat rullakkokeräykset
Huom! Tarkistathan kirjastojen ja toimipisteiden aukioloajat heidän omilta verkkosivuilta ennen keräyspisteelle lähtöä.
- Iitin kunnankirjasto, Kausansaarentie 3
- Haminan pääkirjasto, Rautatienkatu 8
- Kotkan kierrätys ja avustus ry, käytetyn tavaran myymälä, Satamakatu 3
- Kotkan Kierrätyspaja. Ruotsinsalmenkatu 13 (2. kerros)
- Lapinjärven pääkirjasto, Lukkarinpolku 5 D
- Miehikkälän Työpaja, Muurikkalantie 7
- Mäntyharjun Työpajan kierrätyspuoti- ja myymälä, Pyhävedentie 20
- Parik-säätiön kierrätysasema, Kuusaantie 1
- Pertunmaan kirjasto, Kirkkotie 3
- Pyhtään kirjasto, Huutjärventie 30
- Virolahden kunnankirjasto, Rantatie 9
Lisäksi poistotekstiiliä otetaan vastaan maksutta Virolahden kiertävällä jäteasemalla.
Maksullinen jäteasemakeräys
Huom! Materiaalista peritään jäteasemilla energiajätteen hinta, joka on 12€/m3.
Kolme askelta tekstiilien lajitteluun kotona
Tekstiili on materiaalina herkästi pilaantuvaa, joten asukkaiden kotona tekemällä lajittelulla on suuri merkitys materiaalin uudelleenkäyttö- ja kierrätysmahdollisuuksiin.
- Käyttökelpoiset tekstiilit kannattaa ensisijaisesti ohjata uudelleen käyttöön lahjoittamalla hyväntekeväisyyteen tai myymällä kirpputorilla. Myös Parik– ja Sotek-säätiöt vastaanottavat käyttökelpoisia vaatteita ja osalla ekopisteistä on UFF:n vaatekeräysastioita, johon käyttökelpoiset tekstiilit voi toimittaa muovipussiin pakattuna.
- Poistotekstiilin keräykseen kelpaavat kuivat ja puhtaat, mutta muuten käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit, kuten takit, housut, hameet ja paidat sekä lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat. Myös ompelusta jääneet puhtaat tilkut ja kangasjäämät kelpaavat keräykseen omassa erillisessä muovipussissa. Keräyksiin tuotavat poistotekstiilit tulee pakata suljettuun muovipussiin.
- Keräykseen eivät kelpaa alusvaatteet, sukat, tyynyt, peitot, pehmusteet, matot, vyöt, laukut, kengät tai neulelangat. Keräykseen ei myöskään oteta kosteita, homeisia, ötökkäisiä tai voimakkaan hajuisia tekstiilejä. Nämä kuuluvat pienissä määrin kodin loppujäteastiaan, isot määrät taas tulee viedä jäteasemille, jossa ne otetaan vastaan energiajätteen hinnalla.
Poistotekstiileistä valmistetaan kierrätyskuitua
Rullakkokeräyksiin ja jäteasemille tuodut poistotekstiilit esilajitellaan erilaisten kuitujen perusteella yhteistyökumppaneidemme Parik- ja Sotek-säätiöiden toimesta. Tämän jälkeen kierrätyskelpoinen materiaali toimitetaan Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n poistotekstiilin jalostuslaitokselle Paimioon. Poistotekstiileistä valmistetaan kierrätyskuitua, joka on jo kiertänyt esimerkiksi langaksi, uusiksi vaatteiksi ja kodintekstiileiksi, huonekalujen täytteeksi ja eristemateriaaliksi. Voit käydä tutustumassa käsittelylaitoksen toimintaan Länsi-Suomen Jätehuollon videon välityksellä.