Pertunmaan kunta liittyi Kymenlaakson Jäte Oy:n osakkaaksi 1.1.2023 alkaen ja siirsi jätehuoltopalvelujen järjestämisen yhtiölle (kunnanvaltuusto 15.11.2021 ja 13.12.2021). Pertunmaan jäteasema (ent. ongelmajätteiden vastaanottopiste) siirtyi Kymenlaakson Jätteen hoidettavaksi jo kesäkuussa 2022.

Vuodesta 2023 alkaen Kymenlaakson Jäte on hoitanut jätteiden aluekeräyspisteitä ja niiden laskutusta sekä jätehuollon perusmaksujen laskutusta. Kymenlaakson Jäte on perustanut kuntaan myös kaksi uutta ekopistettä. Asuinkiinteistöjen (lähinnä taloyhtiöiden) bio- ja pakkausjätteiden kuljetukset siirtyivät Kymenlaakson Jätteen järjestämäksi heinäkuussa 2023. Asuinkiinteistöjen loppujätteet (sekajätteet) sekä saostus- ja umpisäiliölietteet siirtyvät Kymenlaakson Jätteen kuljetuksiin huhtikuussa 2025.

Aluekeräyspisteet

Kymenlaakson Jäte vastaa Pertunmaan aluekeräyspisteiden hoidosta ja laskutuksesta. Pisteissä kerätään vain kotitalouksien loppujätettä eli jätettä, joka jää jäljelle, kun hyötyjätteet ja vaaralliset jätteet on lajiteltu erikseen. Pakkausjätteet ja keräyspaperin voi viedä ekopisteille ja muut lajitellut jätteet Pertunmaan jäteasemalle.

Lue lisää aluekeräyspisteistä

Ekopisteet

Ekopisteet on tarkoitettu kotitalouksien pakkausjätteille. Pertunmaan ekopisteillä on myös paperinkeräysastiat. Pertunmaan ekopisteitä hoitaa Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy. Kymenlaakson Jäte on perustanut Pertunmaalle lisäksi kaksi Rinki Oy:n ekopisteverkostoa täydentävää ekopistettä.

Katso pisteiden sijainnit

Pertunmaan jäteasema

Kymenlaakson Jäte ylläpitää Pertunmaan jäteasemaa. Jäteasemalla otetaan vastaan lajiteltuja jätteitä, joita ei voi laittaa kodin jäteastioihin. Osa jätteistä otetaan maksutta vastaan ja osasta peritään maksu. Jätettä voi tuoda kerrallaan korkeintaan henkilöauton peräkärryllisen verran.

Katso aukioloajat ja hinnasto

Jätehuollon perusmaksu

Kymenlaakson Jäte vastaa jätehuollon perusmaksujen laskutuksesta. Perusmaksu laskutetaan kerran vuodesta jokaisesta asunnosta. Maksun kerääminen perustuu jätelakiin (78 §) ja sillä rahoitetaan maksuttomia jätehuoltopalveluja ja Pertunmaan jäteaseman ylläpitoa.

Lue lisää perusmaksusta

Pertunmaan jätehuoltoviranomaisen tehtävät siirtyivät 1.1.2023 kunnalta Kymen jätelautakunnalle, joka hoitaa viranomaistehtävät koko Kymenlaakson Jätteen toimialueella.

Jätelautakunta päättää mm. jätehuollon taksat, kuten Pertunmaan jäteaseman vastaanottomaksut, jätehuollon perusmaksut, aluekeräyspisteiden käyttömaksut sekä jäteastioiden tyhjennysmaksut.

Jätelautakunta päättää myös jätehuoltomääräyksistä, jotka ovat jätelalainsäädäntöä tarkentavia paikallisia määräyksiä. Määräykset koskevat mm. jätteiden lajittelua, keräämistä ja kuljettamista.

Lisäksi jätelautakunta ottaa vastaan kiinteistön kompostointi-ilmoitukset sekä loppujäteastian tyhjennysvälin pidentämistä (yli 2 viikkoon) koskevat hakemukset.

Kymenlaakson Jäte tarjoaa maksuttomia jäteneuvontatilaisuuksia erilaisille asukasryhmille, yhdistyksille, seuroille ja yleisötapahtumiin. Lue lisää.

Jäteoppaasta löydät eri jätteiden ja jätelajien lajitteluohjeet. Voit kysyä lajittelusta myös sähköpostitse tai puhelimitse:

  • neuvonta(a)kymenlaaksonjate.fi
  • p. 05 744 3473 (arkisin klo 9-15)

Jätteenkuljetukset

Pertunmaan tekninen lautakunta päätti 26.4.2022, että Pertunmaalla siirrytään kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen 27.4.2025 alkaen. Tuolloin jokaisella talolla ja mökillä on tuolloin oltava joko oma tai naapureiden kanssa yhteinen loppujäteastia, jonka tyhjennykset hoitaa Kymenlaakson Jätteen urakoitsija. Jäteastioiden tyhjennysten lisäksi Kymenlaakson Jäte alkaa hoitaa saostus- ja umpisäiliölietteiden kuljetuksia. Katso toimintaohjeet omakotitalojen ja mökkien jäteastioiden ja jätevesijärjestelmän tietojen ilmoittamiseen.

Taloyhtiöissä on lisäksi hyvä huomata, että pakkaus- ja biojätteet siirtyivät jätelain mukaisesti Kymenlaakson Jätteen kuljetuksiin jo heinäkuussa 2023. Biojätteet tulee lajitella kaikissa taajamien taloyhtiöissä, joissa asuntoja on 3 tai enemmän. Lisäksi lasipakkauksille, muovipakkauksille, kartongille ja metallille pitää olla omat jäteastiat kaikilla taajamien asuinkiinteistöillä, joissa asuntoja on 5 tai enemmän. Jos taloyhtiöstäsi puuttuu jätehuoltomääräysten mukaiset keräysvälineet, ota yhteyttä isännöitsijääsi. Isännöitsijät voivat ilmoittaa kohteidensa puuttuvat tiedot sähköisillä lomakkeilla.