Ruokajätteen kompostointia varten kompostorin on oltava suojattu haittaeläimiltä ja lämpöeristetty. Kompostissa asuvat pieneliöt hajottavat tuoretta biojätettä. Tästä syntyy kompostissa lämpöä ja hyvin lämpöeristetyssä kompostissa lämpö säilyy ympäri vuoden. Keittiöjätteen kompostorin vaatimuksista määrätään jätehuoltomääräyksissä.
Tässä muutamia vinkkejä kompostointiin syksyisin ja talvipakkasilla!
- Kompostia voi tyhjentää myös talvella, jos tila meinaa kompostista loppua kesken. Älä kuitenkaan tyhjennä kompostia kokonaan! Tämä siksi, että massa pysyy lämpimänä ja komposti käynnissä.
- Vie kompostoriin säännöllisesti uutta biojätettä, myös talvella! Mitä enemmän pieneliöillä on hajotettavaa, sitä korkeampana lämpötila säilyy. Uutta jätettä kannattaa viedä 3-4 kertaa viikossa.
- Kompostin jäätyminen talvella johtuu usein siitä, että massa on liian märkää. Lisää kuivikkeen määrää kompostissa! Kuiviketta on hyvä lisätä esimerkiksi puolet viedyn biojätteen määrästä. Kun kuivike lisätään biojätteen ja kompostimassan päälle, se toimii myös eristeenä!
- Talvisin kannattaa välttää kompostin sekoittelua. Kompostin sekoittaminen jäähdyttää kompostia, joten kompostia kannattaa sekoittaa vain harkiten. Kuivikkeella saadaan pidettyä komposti ilmavana. Joskus kuitenkin tuntuu, että kompostia olisi hyvä sekoittaa. Sekoita silloin pintakerrosta möyhentäen.
- Säädä lämpökompostin ilmanvaihtoa pienemmälle, jos omassa lämpökompostissasi tämä on mahdollista. Näin kompostiin pääsee vähemmän kylmää ulkoilmaa.
- Kompostoinnin helpottamiseksi talvella voi kompostimassaan tuoda ravinteita ja energiaa kompostiherätteen avulla.
- Lumi on hyvä eriste! Kompostin voi peittää lumella ihan kannen reunaan asti.
- Muista, että jäätyminen ei vahingoita kompostoria eikä kompostimassaa! Komposti täyttyy vain nopeammin. Keväällä kompostia voi auttaa sulamaan nopeammin hautaamalla kompostiin esimerkiksi kuumalla vedellä täytettyjä mehupulloja.
Usein kysyttyä
BOKASHI on biojätteen esikäsittelytekniikka, jossa biojäte fermentoidaan eli hapatetaan. Koska prosessi on hapeton, se ei ole kompostointia. Bokashilla ei siis voi korvata kompostointia. Fermentoitunut biojäte ei sellaisenaan sovellu kasvualustaksi tai lannoitteeksi, vaan se pitää vielä kompostoida haittaeläimiltä suojatussa kompostorissa.
Lajittele biojäte taloyhtiössä – biojätteestä saadaan energiaa!
Mikäli asut taloyhtiössä, löytyy roskakatoksestanne biojäteastia. Biojätteen lajittelusta syntyy monia hyötyjä. Ensinnäkin roskapussisi (loppujäte) palaa paremmin hyötyvoimalassa, kun märkä biojäte puuttuu sieltä. Toiseksi biojätteen sisältämät arvokkaat ravinteet saadaan talteen ja kierrätetyksi maaperään, eivätkä ne hukkaudu hyötyvoimalan tuhkan sekaan. Kolmanneksi biojäte sisältää energiaa, ja sitä saadaan hyödynnettyä, kun biojäte käsitellään biokaasulaitoksessa. Yhdestä kilosta biojätettä saadaan yllättävän paljon energiaa.
Yhdestä biojätekilosta tuotettu energia riittää:
- 1 minuuttia lämmintä suihkua
- 70 tuntia valoa (7 watin energiasäästölamppu)
- 1,4 km matka henkilöautolla
- 100 tuntia virtaa kännykälle
Lähde: biojate.info