Kemianteollisuus ry on käynnistänyt Kinkkutemppu -nimisen kertaluonteisen tempauksen, jossa kokeillaan kinkunrasvankeräystä asukkailta. Kerätystä rasvasta valmistetaan biodieseliä.
Kymenlaakson Jäte Oy sai syksyllä kutsun mukaan tempaukseen. Koska Kymenlaakson Jätteen toimialueella vain Kotka on tempaukseen kuuluvaa aluetta, tarjosi Kymenlaakson Jäte Heinsuon jäteasemaansa yhdeksi vastaanottopaikaksi. Kinkunrasvalle on siis oma erillinen keräysastia myös Kotkan Heinsuon jäteasemalla. Muut kaksi Kotkassa sijaitsevaa vastaanottopistettä ovat Kotkan K-citymarketilla ja Karhulan Neste -huoltoasemalla.
Ohjeet (lähde: www.kinkkutemppu.fi):
• Avaa ja huuhtele tyhjä maitopurkki
• Kaada rasva varovasti tölkkiin (varo ettet polta itseäsi)
• Sulje tölkki esimerkiksi teipillä.
• Anna rasvan hyytyä viileässä ja vie se keräyspisteeseen 15.12.2016–2.1.2017.
Heinsuon jäteasemalla voi asioida vain aukioloaikoina.
Biojätekeräyksen kautta kinkunrasva muuttuu biokaasuksi
Kinkunrasvat ja vastaavat saadaan ympäri vuoden hyödyksi Kymenlaakson Jätteen järjestämän biojätekeräyksen kautta. Taloyhtiöissä, joissa on biojäteastia, kinkunrasva kuuluu biojätteeseen. Biojätteet kuljetetaan biokaasulaitoksiin, joissa niistä valmistetaan biokaasua. Biokaasu käytetään energiana maakaasuverkon kautta ja liikennepolttoaineena kaasuautoissa. Jäljelle jäävä materiaali ravinteineen käytetään maanparannus- ja lannoitetuotteena pelloilla.
Pientaloissa, joissa erillistä biojätekeräystä ei ole, voi kinkunrasvan laittaa jähmettyneenä joko roskapussissa loppujäteastiaan (josta se päätyy energiantuotantoon Kotkan Hyötyvoimalaan), tai sen voi laittaa omaan kompostoriin, jos sellainen on.