”Pienikin riittää – bioroskis kiittää!”
Kuntien jäteyhtiöiden yhteistyöjärjestö Suomen Kiertovoima (KIVO) on käynnistänyt valtakunnallisen kampanjan, joka kannustaa suomalaisia aktivoitumaan biojätteen lajittelussa. Kampanja alkoi 14.4.2025 ja kestää neljä viikkoa sosiaalisessa mediassa. Myös Kymenlaakson Jäte on mukana kampanjassa.

Kampanja muistuttaa keittiön roskiskaapista käsin, että biojätteelle biojäteastia on parempi paikka kuin sekajäteastia. Vain lajitellut biojätteet päätyvät kiertoon eli lannoitevalmisteiksi ja energiaksi.

Lajittelun aika on nyt

Yhä useammalla kotitaloudella on käytössään biojäteastia tai kompostori. Viimeistään nyt nämä välineet tulisi ottaa aktiiviseen käyttöön. Pienetkin määrät biojätettä kannattaa lajitella, jotta ravinteet saadaan takaisin kiertoon. Sekajätteen mukana biojätteen arvokkaat ravinteet menevät hukkaan.

Biojäte kiertoon monin tavoin

Suomessa biojätehuollon piirissä on jo lähes 670 000 kiinteistöä. Näistä:

  • 270 000 kiinteistöä on ilmoittanut kompostoivansa biojätteet itse kotipihan kompostorissa
  • 245 000 kiinteistöllä on oma biojäteastia
  • 60 000 käyttää yhteistä biojäteastiaa naapureiden kanssa
  • 15 000 kiinteistöllä käytössä on monilokeroastia
  • Alle 10 000 käyttää biojätteen alueellisia keräyspisteitä

Biojätehuollon palveluissa on alueellisia eroja. Kymenlaakson Jätteen toimialueella asukkaat voivat lajitella biojätteen joko kompostoimalla tai taajamissa käyttämällä omaa tai yhteistä biojäteastiaa.

Toimialueellamme biojätteen erilliskeräysvelvoite koskee:

  • taajamien taloyhtiöitä, joissa on vähintään 3 asuntoa
  • omakoti- ja paritaloja Kouvolan, Haminan ja Kotkan keskustaajamissa. Vuonna 2026 keräysvelvoite laajenee myös pienempiin taajamiin. Katso lisätiedot.

Lajittelu paranee – mutta tehtävää riittää

Biojätteiden lajittelussa on yhä parantamisen varaa. Tuoreiden alustavien sekajätteen koostumustutkimustietojen mukaan sekajäteastian sisällöstä yhä 29,2 % on biojätettä. Toisaalta myönteistä kehitystä on tapahtunut.   

”Biojätteen laajentunut keräysvelvoite näkyy jo nyt roskiksilla. Tuoreimmissa sekajätteen koostumustutkimuksissa alustavat tiedot ovat rohkaisevia. Biojätteen osuus sekajätepussista on pienentynyt noin kolmella prosenttiyksiköllä”, iloitsee KIVOn johtava asiantuntija Timo Hämäläinen.   

Laajentuneen keräyksen ja monipuolisten palvelujen ansiosta erilliskerätyn biojätteen määrä on kasvanut monilla alueilla. Esimerkiksi Kymenlaakson Jäte Oy:n toimialueella vuonna 2023 asukasta kohden biojätettä kerättiin 24,2 kiloa. Vuonna 2024 asukasta kohden kiertoon kerättiin jo 49,1 kiloa biojätettä. Viestintäkampanja kirittää asukkaita koko maassa samanlaiseen kehitykseen. Ohjeita ja tietoa biojätteen lajittelusta löytyy Kymenlaakson Jätteen kanavien lisäksi osoitteesta www.biojäte.info.  

Yhteistyötä ravinnekierron tehostamiseksi

Viestintäkampanja on osa ympäristöministeriön rahoittamaa Koko Suomen biotalkoot -hanketta. Siinä tehdään viestinnän lisäksi selvityksiä, kokeiluja ja tiedonkeruuta biojätteen lajittelusta ja hyödyntämisestä. KIVOn hankekumppaneina ovat Suomen Biokierto ja Biokaasu ry sekä Kierrätysteollisuus ry.