Kymenlaakson Jäte selvitti, miten naapureiden yhteinen biojäteastia vaikuttaa kiinteistön jätehuoltokuluihin
Kaksitoista Kotkan ja Kouvolan taajamissa sijaitsevaa naapurikiinteistöä osallistui viime vuonna Kymenlaakson Jätteen järjestämään biojätteen kimppakeräyskokeiluun. Tarkoituksena oli selvittää, miten naapureiden yhteisessä käytössä oleva biojäteastia vaikuttaa kiinteistön jätehuoltokuluihin ja toimii keräysvaihtoehtona omakoti- ja paritaloille, joille tuli tänä vuonna jätelain mukainen biojätteen lajitteluvelvoite.
Kokeiluun osallistuneet kotitaloudet muodostivat kokeilussa kolme eri kokoista biokimppaa.
Biokimppakokeilun tulokset
Ahkerimmin lajittelevat säästivät yli 170 € vuodessa!
Puolella kokeiluun osallistuneista kotitalouksista jätehuoltokulut pienenivät biojätteen kimppakeräyksen myötä. Ahkerimmin lajittelevalle kotitaloudelle säästöä kertyi yli 170 euroa vuodessa. Säästöt syntyivät loppujäteastian tyhjennysvälin pidennyksestä. Biojätteen erilliskeräys mahdollistaa loppujäteastian pidentämisen jopa 12 viikkoon – jos jätteet mahtuvat astiaan. Käytännössä tämä edellyttää yleensä paitsi biojätteen erilliskeräystä myös sitä, että pakkausjätteet lajitellaan erikseen ja viedään ekopisteelle esimerkiksi kauppareissulla.
Puolella kokeiluun osallistuneista kotitalouksista jätehuoltokulut nousivat biojätteen kimppakeräyksen myötä 13–30 euroa vuodessa. Nämä kotitaloudet eivät pidentäneet loppujäteastian tyhjennysväliä biokeräyksen aloitettuaan tai sitten tyhjennysväliä pidennettiin vain vähän. Toisaalta biojätteen erilliskeräyksen kustannukset jäivät heidänkin osaltaan biokimpan ansiosta kohtuulliselle tasolle.
Biokimppa siis kannattaa, jos yhteistyö naapureiden kanssa sujuu muutenkin! Taloudellisen säästön lisäksi useamman talouden yhteinen biojäteastia on myös ympäristön kannalta tehokas vaihtoehto, sillä mitä enemmän astiassa on biojätettä, sen ympäristöystävällisempää se on hakea jäteautolla. Biojätteen keräys kuitenkin kannattaa joka tapauksessa, sillä sen avulla biojätteen sisältämät arvokkaat ravinteet saadaan hyödyksi maanparannusaineena ja biokaasun tuotannossa.
Biokimppa on ollut suosittu vaihtoehto biojätteen lakisääteisen lajittelun tänä vuonna aloittaneiden omakoti- ja paritalojen keskuudessa. Noin kolmasosa biojätekuljetuksiin liittyneistä kotitalouksista on valinnut keräystavaksi biokimpan.