Näin pääset kotipuutarhan jätteistä eroon oikeaoppisesti

Omenat

ÄLÄ täytä jäteastiaa omenoilla, ei edes biojäteastiaa. Biojäteastia on tarkoitettu keittiössä syntyvälle eloperäiselle jätteelle. Biojäteastiaan voi laittaa vain pieniä määriä omenoita, mielellään esim. paperipussiin pakattuna.

Omenoita, tai muutakaan puutarhajätettä ei tule kärrätä metsään tai joutomaalle ilman maanomistajan lupaa.

Omenoita otetaan vastaan Ahlmanintien, Jumalniemen, Keltakankaan, Haminan ja Mäntyharjun jäteasemilla. Keltakankaan jäteasemalla vastaanotto on maksutonta, muilla jäteasemilla hinta on 8 €/m3.

Puutarhajätteiden noutopalvelu Kotkassa, Pyhtäällä, Haminassa, Virolahdella, Miehikkälässä, Kouvolassa ja Iitissä järjestetään ajalla 23.9-8.11.2024. Tutustu noutopalveluun täältä: https://www.kymenlaaksonjate.fi/palvelut/noutopalvelut/puutarhajate/

Risut ja oksat

Noin sormen vahvuiset ja sitä paksummat oksat otamme vastaan haketuskelpoisina oksina. Tätä pienemmät risut, kuten aidanleikkuujäte, ovat haravointijätettä. Haketuskelpoisia oksia otetaan vastaan seuraavilla jäteasemilla: Ahlmanintie, Keltakangas, Kausala, Koria, Elimäki, Jumalniemi, Korsmalm, Mäntyharju ja Hamina. Jaalassa vastaanotto on nk. Sappisen montulla, osoitteessa Kantatie 687.

Lisätiedot Jaalan vastaanottopaikasta: https://www.kymenlaaksonjate.fi/uutiset/muutos-jaalan-oksien-ja-risujen-vastaanoton-aukioloaikaan/

Haravointijäte

Omenoiden lisäksi haravointijätettä ovat lehdet, kuolleet kasvinosat ym. Haravointijätteenä voi hävittää myös kasvitautisia kasvinosia. Haravointijäte mädätetään ja kompostoidaan, jolloin mahdolliset taudinaiheuttajat tuhoutuvat. Haravointijätettä otetaan vastaan kaikilla jäteasemillamme. Keltakankaan jäteasemalla vastaanotto on maksutonta, muilla jäteasemilla hinta on 8 €/m3.

Jäteasemien yhteystiedot ja aukioloajat: https://www.kymenlaaksonjate.fi/palvelut/jateasemat

Kotikompostointi

Mikäli kiinteistöllä kompostoidaan biojätteet itse, voi hyvin toimivassa kompostorissa kompostoida myös esim. muumiotautisia omenoita. Muumiotautiset omenat kannattaa kerätä mahdollisimman pian puun alta ja sekoittaa kuumaan kompostimassaan. Mikäli et ole varma kompostorin toiminnasta, tuo muumiotautiset omenat haravointijätteeksi.

Puutarhajätekomposti soveltuu nimensä mukaisesti lehtien, nurmijätteen, kasvinosien ym. kompostointiin. Myös puutarhajätekompostiin voi laittaa omenoita, mutta huolehdi tällöin niiden peittämisestä, jotta ne eivät houkuttele eläimiä.